Zadar domaćin šestih Dana hrvatskog pršuta

Na najvećoj manifestaciji pršuta, koja će se ove godine održati u Zadru 25. i 26. rujna, sudjelovat će dvadesetak proizvođača koji su poslali najbolje  uzorke pršuta na ocjenjivanje. Tko će biti ovogodišnji šampion, doznat će se prvog dana manifestacije u zadarskom hotelu Kolovare.

Osim tradicionalnih dodjela nagrada najboljim pršutima, sudionike očekuju zanimljive radionice i okrugli stol na kojima će se osim o kontroli zaštićenih hrvatskih pršuta na tržištu, govoriti i o njihovom plasmanu u izazovnim vremenima kada proizvođače pršuta nije pogodila samo kriza uzrokovana virusom COVID-19, nego i ona svinjskom gripom.

Drugog dana, 26. rujna, manifestacija seli na Trg Petra Zoranića, a osim atraktivne prezentacije najbolji hrvatski pršuti prodavat će se po prigodnim cijenama.

Da je potencijal domaće pršutarske proizvodnje velik, unatoč problemima izazvanim pandemijom, potvrđuju u Klasteru „Hrvatskog pršuta“ koji okuplja proizvođače krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta, čiju kvalitetu potvrđuje i zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti na razini Europske unije.

„U Hrvatskoj proizvodnja pršuta iz godine u godinu raste, no to još nije dovoljno da bi se pokrila njegova potrošnja. Točnije, godišnje se u Hrvatskoj pojede oko milijun komada pršuta, a proizvede oko 450 tisuća. S udjelom većim od 90 posto u ukupnoj proizvodnji pršuta u Hrvatskoj najviše je dalmatinskog, slijedi drniški, potom istarski i krčki. Zbog svojih vrhunskih senzorskih svojstava i specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, čak i u ovim vremenima kada se suočavamo s posljedicama pandemije u gospodarstvu“, ističe izvršni direktor Klastera Ante Madir i dodaje kako će se šesti Dani hrvatskog pršuta održati u skladu s preporukama i mjerama Stožera civilne zaštite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...