Zadarski ugostitelji idu u prosvjed: “Zima donosi otkaze ako država ne ukine PDV, a Grad plaćanje najma za terase”

Šetnja kroz Varoš na prvi kišni dan koji nam je preko noći ukrao ljeto i nagovijestio dug period tmurnijeg i hladnijeg vremena, signalizira kakav je težak period pred ugostiteljima.

Nema žamora i šušura koji se nakratko vratili s vrelim noćima i padom broja zaraženih. Stara Ivčićeva “kroz tihu Varoš proći bi zna, dok tiho, tiho sniva Zadar grad” postaje naša realnost.

Mogu li se stvari promijeniti? Mogu. Još uvijek optimistično odgovaraju zadarski ugostitelji koji će se priključiti akciji “4 do 12”. u četvrtak, 24. rujna s početkom u 11:56 sati, kada će na sat vremena prestati posluživati goste u svojim objektima.

Poznati ugostitelj Toni, koji posluje u frekventnom dijelu Varoši, objašnjava nam kako je cilj akcije upozoriti na težak položaj i potaknuti odgovorne na žurno djelovanje kojim će se spasiti radna mjesta i spriječiti gospodarski kolaps.

Nije dvojio priključiti se akciji koju su inicijalno osmislili splitski ugostitelji.

– Udruga splitskih ugostitelja pokrenula je akciju, a kod nas je počeo kružiti jedan sms na koji smo svi vrlo brzo odgovorili i mogu reći da će se većina zadarskih ugostitelja, barem onih koji posluju ozbiljno, odazvati. Ovako više ne možemo raditi. Ako nam se od 1. ožujka ne ukine PDV, što je jedan od zahtjeva, i država ne uskoči u pomoć s naknadama, nećemo moći plaćati najamninu, isplaćivati plaće i podmirivati sve ostale obaveze, kaže nam.

Jedan od zahtjeva ugostitelja je i pomoć putem kreditnih linija HAMAG BICRO-a za likvidnost i HBOR-a za investicije.

Iako gužve srcu grada u mjesecima iza nas nije nedostajalo, relativno dobra statistika dolazaka i broja noćenja gostiju ne znači da su ugostitelji bezbrižno zaključili sezonu.

– Iskreno, da su nas pustili da radimo još dva mjeseca pred kraj, možda bismo i mogli izgurati i bez previše briga zatvoriti lokale do Nove godine. Ovako je to nemoguće. Evo, danas je kiša i pad prometa je sigurno kakvih 60 posto, kaže nam Toni kojeg smo upitali kakva je njegova projekcija poslovanja ove zime, hoće li biti primorani otpuštati ljude i staviti ključ u bravu do nekih boljih vremena?

– Nećemo učiniti ništa ishitreno, pričekat ćemo ovaj prosvjed i reakciju države i mjerodavnih. Za sada nismo dijelili otkaze, ali bojim se da ćemo morati ukoliko se ne donesu konkretne mjere pomoći. Apelirali smo i na Grad Zadar, kada bi nam ukinuli obavezu plaćanja od tri posto i oslobodili nas plaćanja terasa barem u zimskim mjesecima, zaključe naš sugovornik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...