Beroš komentirao današnji rekord: “U idućim danima možemo očekivati slično”

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je današnji rekordni skok broja zaraženih od koronavirusa bio donekle očekivan s obzirom na to da su u zadnje vrijeme glavni izvor zaraze privatna i javna okupljanja bez pridržavanja epidemioloških mjera.

“Javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koja dolaze osobe s blagim simptomima infekcije, najčešći su uzrok razvoja mikrožarišta. Tako se zaraza nastavlja širiti dalje, unutar obitelji, radne sredine, domova za starije, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova. Trenutno postoje brojna tinjajuća žarišta u gotovo svim županijama”, rekao je Beroš.

“Privatna i javna okupljanja bez pridržavanja mjera doprinijela su širenju zaraze. Ovaj skok je stoga donekle bio i očekivan, a može se i u narednim danim očekivati sličan trend, naročito ako se nastavi nepridržavanje mjera u javnom prostoru i svakodnevnom životu”, upozorio je ministar zdravstva.

Beroš je poručio da je Nacionalni stožer spreman brzo djelovati u takvim okolnostima, no prvenstveno apelira na pridržavanje postojećih mjera.

Nepridržavanje mjera uz istodobno ignoriranje respiratornih simptoma osobito je nepoželjno ponašanje. U takvoj situaciji potrebno je postupati odgovorno, istaknuo je.

Raste broj hospitaliziranih

U Hrvatskoj su danas zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom, Trenutno je aktivno njih 2206, a na bolničkom liječenju je 361 pacijent.

U posljednjih tjedan dana u bolnice su zaprimljena 343 pacijenta, dok je otpušteno 255 pa broj hospitaliziranih postupno raste, kazao je Beroš.

Prošloga tjedna oboljelo je 116 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je 844. Zdravstveni radnici koji se zaraze na radnom mjestu ostvaruju pravo na 100-postotnu naknadu plaće.

Beroš je naglasio kako je osobito važno da svi profesionalci koji rade s ranjivim skupinama, osobito s djecom, prilagode svoj način rada tako da bude epidemiološki prihvatljiv.

Podsjetio je kako je listopad mjesec posvećen ranom otkrivanju raka dojke te istaknuo da je zahvaljujući programu ranog otkrivanja raka dojke i dobrom odazivu žena na preventivne preglede spašeno preko 6000 života.

Odaziv je trenutno 60 posto pa treba učiniti dodatni napor da se on poveća, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...