Božinović: “Pripremaju se mjere za Sve svete, Advent i Božić”

Davor Božinović ocijenio je u petak da nam zbog koronavirusa predstoji izazovno vrijeme i izvijestio kako se radi na epidemiološkom okviru za vjerska događanja gdje se tradicionalno okuplja veći broj vjernika.

Komentirajući današnji porast broja novozaraženih koronavirusom, Božinović je rekao da se u Stožeru nisu zanosili da je lagani pad broja zaraženih, koji traje nekoliko tjedana, izlazak iz ove situacije ili da smo na putu naglog ili duže vrijeme održivog pada broja zaraženih.

“Činjenica je da se ljudi sve više počinju skupljati u zatvorenim prostorima i to postaje rizik. Ne možemo predvidjeti precizno što će se događati, međutim, činjenica je da oko nas, u Europi i nekim zemljama, vrlo rapidno skače broj novozaraženih i Hrvatska nije otok”, kazao je Božinović nakon sastanka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva.

Rekao je da bi voljeli da se takva situacije ne precrta i ovdje, no, dodao je, ne možemo to isključiti i pripremamo se.

“Svjesni smo da su pred nama vrlo izazovni mjeseci. Kao što smo prošli u prvoj fazi koja je obilježila proljeće, tako i u drugoj, moramo kroz sve to proći i prolaziti zajednički i solidarno”, poručio je Božinović.

Članovi Nacionalnog stožera održali su jučer sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, pa je Božinović rekao kako se radi i na epidemiološkom okviru koji uključuje vjerska događanja, pogotovo ona koja će okupiti i tradicionalno okupljaju veći broj vjernika – Svi sveti, Advent i Božić.

“Mislim da tu imamo vrlo dobar dijalog s vrhom crkve i siguran sam da ćemo izaći s preporukama koje će biti provedive u praksi”, dodao je.

Vezano za mjere ograničenja prelaska granice, rekao je da je to dio o kojem se razgovara i na razini EU. U ovom trenutku smo i dalje na poziciji produženja poznatih mjera koje se odnose na državljane zemalja članica  EU i na državljane trećih zemalja, dodao je.

Dok se ne postigne dogovor na razini EU koji bi bio proveden u svim državama članicama, do tada će, naglašava Božinović, svaka država donositi mjere koje smatra najprimjerenijima za svoju situaciju.

“Mislimo da su ove mjere u ovom trenutku primjerene za Hrvatsku”, ocijenio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...