Đikić o rekordnim brojkama: “Ovo je početak, rast će još i više”

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić komentirao je ogroman porast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj te rekao kako jučerašnja brojka od 542 novozaražena nije alarmantna.

„Ovo smo očekivali, ali opasan je trend rasta. Virus je tu i sve se više širi i moramo paziti da se ne počne nekontrolirano širiti u manjim sredinama, onda bi bilo i više mrtvih“, kaže Đikić.

Rekao je da je ovo nastavak drugog vala koji je, kaže, počeo još tijekom ljeta.

„Brojevi će sigurno rasti još i više, a i puno se više testira. Drugi val će rasti tijekom jeseni, uspješno smo to radili u proljeće, no brojevi sada nisu tako pozitivni. To bi trebala biti motivacija ne samo stručnjacima već i javnosti da budemo oprezniji“, rekao je.

Ipak, smatra, brojke u Hrvatskoj su zabrinjavajuće.

„Stožer bi trebao javnosti reći koji su ti magični, kritični brojevi, koje kada prijeđemo, trebamo prepremati jače mjere. Trebali bi objaviti brojke poput onih koliko imamo respiratora i slično i javnost bi bila mirnija. Trend povećanja postoji, a može doći i do 1000 i više novozaraženih dnevno“, smatra Đikić.

Upitan o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, Đikić je naveo primjer Njemačke.

„Ako se tamo ne nosi maska na mjestima na kojima je to propisano, kazna je 300 eura. Ono što nam treba je odgovornost“, rekao je Ivan Đikić u razgovoru za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...