“Diklo se zatvara, naš otpad ide u Rijeku ili Varaždin. Tko će to platiti? Longin, Dukić ili građani?”

Županijska vijećnica Marjana Botić napisala je priopćenje za medije u kojem se osvrnula na zbrinjavanje otpada, a koje prenosimo u cijelosti:

“Lokalna vlast najbolje se može prosuditi po tome kako je organizirala prikupljanje otpada. Ako prikuplja smeće kao što se to godinama odvija u Zadru onda možemo govoriti o palijativnim mjerama održavanja grada donekle živim.

U AM od početka djelovanja prije samo sedam godina radili smo prvenstveno na edukaciji vladajućih upozoravajući uvijek na njihova štetna djelovanja, a nudili smo uvijek i pomoć u rješavanju gorućih pitanja.

Sugovornika u vlasti nikad nismo mali. Tako i sad dobronamjerno upozoravamo novog direktora čistoće da mu je dosadašnja uprava ostavila sustav prikupljanja smeća koji je potpuno van zakonskih okvira.

Samo ga zalaganje djelatnika drži da nam svima smeće ne eksplodira u lice. Međutim ta situacija se neće moći dugo održavati jer se Diklo uz sve prethodne pripreme u sustavu trebalo zatvoriti prije dvije godine.

Sad kad se Diklo pritiskom EU na državu zatvara, a nikakve pripreme nisu napravljene pitam se koliko će koštati prijevoz i zbrinjavanje smeća na nekoj drugoj lokaciji?

Ako ta lokacija bude daleko (lokacija za to u Hrvatskoj nema, ali sudeći prema neodgovornoj vlasti vjerojatno će ići prema Rijeci ili Varaždinu što je bez ikakve sumnje bacanje smeća u tuđe dvorište) hoće li takvo „zbrinjavanje“ platiti bivši i sadašnji gradonačelnik i isto tako župan, budući su oni krivi što su vlastita komunalna poduzeća koristili za uhljebljivanje partijske administracije, a ne za rješavanje problema za koje postoje?

Isto tako novi spremnici sa narančastim poklopcem navodno za reciklabilni otpad su još jedan promašaj: pomiješani reciklabilni otpad već se pokušao prikupljati na taj način i to nigdje nije uspjelo.

Dati ću primjer iz SAD: u većini gradova tamo su metal, staklo, plastika, tekstil, papir…  krenuli prikupljali zajedno, pa će kao netko to razdvajati na traci (di je takva traka Čistoći u Zadru?) i vrlo brzo su shvatili da im je to nemoguće. Sve se izmiješa; metal sa razbijenim staklom, tkaninom, papirom i skuplje je razdvajati takav uništen otpad, pa su ga samo opet nastavili sve zajedno bacati i graditi skupe spalionice koje i dalje uništavaju okoliš i zdravlje građana.

S druge strane imamo primjer milijunskog grada San Francisca gdje je gradonačelnica davnih godina napravila odvojeno prikupljanje otpada bez kompromisa, nije vjerojatno bilo lako ni bez otpora, ali danas taj ponavljam milijunski grad ide prema konceptu Zero waste što znači da praktično imaju vrlo malo i ništa smeća, a sve drugo je odvojeni otpad kojim se može trgovati i koji se može stvarno reciklirati.

U AM od početka zastupamo takav jedini način rješavanja ovog pitanja a koji na kraju ne dovodi do ekološke i financijske katastrofe, u kakvoj je sada doveden Zadar.

Tobožnje „rješavanje“ smeća u CGO u samo je nastavak puta u uništenje, jer je ovako zamišljen CGO skupa igraonica za izvlačenje novca, gdje se pomiješano smeće donosi na vrata smećare (koja se pogrešno naziva CGO) i onda da bi takvo smeće tobožnji CGO primio, lijepo naplati Čistoći minimalno 80 Eura po toni. I da stvar bude još ljepša da bi posušio i zakopao smeće u svom krugu potrošiti će još minimalno toliko. Od kredita za izgradnju i sušionice, do te manipulacije sve će to plaćati građani.

Ne znam jesu li građani svjesni da će sad Čistoća nakon što pokupi zapravo nerazvrstano, izmiješano smeće po gradu, od sad pa par godina morati ga negdje odvoziti na naš račun (još ni oni ne znaju gdje ni po kojoj cijeni jer su mislili da će moći zlorabiti Diklo dok im se bude htjelo), a da će nakon izgradnje krimi brojačnice novca za one kojima se pogodovalo sa CGO om, odvoziti ga tamo po astronomskim cijenama?

Tako da kao jedna od ljudi koji godinama govorimo, educiramo, radimo pritiske da se nešto promjeni možemo samo reći većini svojih sugrađana: nazdravlje! Birali ste i loše i skupo.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...