Dodatni troškovi za građane, zadarska regija 5. studenog prelazi na novi televizijski signal

Od 27. listopada počinje prelazak televizijskog signala na onaj visoke rezolucije, a do 12. studenoga, novim signalom bit će pokrivena cijela Hrvatska. Prva će se prebaciti Slavonija i Baranja, a zadnja na redu je dubrovačka regija. Na stranicama ‘Odašiljači i veze’ detaljno je prikazano kada koja regija prelazi na famozni DVB-T2 standard te koje područje pojedina regija obuhvaća. Zadarska je regija sedma po redu i promjena na snagu stupa 5. studenog u ponoć.

Za Novu TV su iz Hakoma objasnili što to konkretno znači za krajnje korisnike.

“To znači da će morati od tog datuma pa nadalje koristiti nove prijamnike, odnosno provjeriti na svojim prijamnicima podržavaju li novi DVB-T2 standard ili ako ne podržavaju, dokupiti određeni uređaj ili promijeniti sam aparat kako bi mogli i dalje putem zemaljske antene pratiti sve programe koji su u Republici Hrvatskoj, objasnio je Andro Marčev, prenosi Net.hr.

Promjena će utjecati na one koji signal primaju preko antene

U konačnici, promjena će utjecati samo na one koji TV signal primaju preko antene, što je otprilike 50 posto građana.

Oni koji prate TV preko interneta, kabela ili satelita ne moraju ništa mijenjati, a ostali bi prije svega trebali provjeriti ima li njihov televizor DVB-T2 oznaku. Uglavnom, svi televizori proizvedeni nakon 2017. već imaju ugrađen DVB-T2 dekoder.

Oni sa starijim televizorima, ako primaju signal preko antene, trebat će kupiti poseban dekoder, koji stoji 200-injak kuna. Procjenjuje se kako će se zbog promjene oko pola milijuna Hrvata morati prilagoditi novom sustavu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...