Doznali smo imate li pravo na smanjen račun zbog T-Comovog kvara?

Više od milijun brojeva fiksnih telefona i dva milijuna mobitela u Hrvatskoj ovog utorka nije bilo dostupno. Hrvatski telekom najveći je operater u Hrvatskoj. Njihovom se uslugom koristi više od polovice svih kućanstava i tvrtki, te 46% svih vlasnika mobitela.

Za kolaps mreže kriva je, kažu, softverska pogreška na telefonskim centrala.

– Ovo je definitivno bio jedan veliki kvar. Znači, jedan od većih kvarova koje smo mi dosad iskusili. Ispričavam se svim našim korisnicima, zaista nam je žao što je do ovog kvara i poteškoća došlo, poručio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku HT-a.

Dodao je kako se s vremena na vrijeme u tehnologiji događaju ovakve greške, one nisu predvidive, nisu rezultat neke ljudske pogreške, niti su rezultat nemara, javlja HRT.

Na isprici bi moglo i ostati jer u Hrvatskoj vrijedi zakon prema kojem korisnici nemaju pravo na naknadu ako se kvar otkloni unutar 24 sata, a ovaj je trajao šest sati.

– Zakonski, svaki korisnik ima pravo na umanjenje ako je kvar trajao dulje od 24 sata. Dakle, ovdje se nije dogodio takav slučaj i HT zakonski nema razloga za obeštetiti korisnike. Ali ako će oni imati nekakav znak pažnje prema korisnicima, to je potpuno u sferi njihove poslovne politike, rekao je Ivo Majerski iz HAKOM-a.

Ovakva situacija mogla bi se ponoviti.

– Da, greške se događaju, svi tehnički sustavi se kvare, pa tako i telekomunikacijski sustavi i ovo se događalo i događat će se u budućnosti, rekao je telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura.

Najveći problem bila je nedostupnost hitnih službi. Hitna, vatrogasci, policija… životno važne službe bile su nedostupne. Hitne službe su se snašle pa su za dolazne pozive organizirale preko mobilnog broja drugih operatera.

Stručnjak za sigurnost informacijskih sustava Lucijan Carić smatra da je takav propust – da su hitne službe nedostupne satima – nedopustiv.

– Takvi sustavi se osiguravaju preko višestrukih nezavisnih veza. Da li vam te višestruke nezavisne veze nudi jedan operater, pa onda jamči 100% dostupnost ili uzmete usluge dva ili više operatera, to je pitanje izvedbe, ali ovo je način na koji se to radi. Mnoge srednje firme u Hrvatskoj imaju riješene kapacitete, što očigledno država nema, a to je skandalozno i neodgovorno, rekao je Carić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...