Frizeri traže PDV od 13 posto; Marčela: “Za pet godina neće vas imati tko šišati”

Frizeri traže brz i oštar rez. Ne u vidu oblikovanja frizure, ovoga puta od države zahtijevaju da uzme škare i smanji stopu PDV-a na 13 posto.

Tim povodom prosvjedovali su ispred Vlade i između ostalog podsjetili da njihove kolege iz Slovenije već dugi niz godina plaćaju porez od 9,5 posto.

Tvrde da bi se ovom konkretnom mjerom otvorilo minimalno 700 novih radnih mjesta za mlade frizere u salonima, smanjio udio sive ekonomije te spriječilo iseljavanje frizera i potraga boljih poslovnih uvjeta u inozemstvu.

Marčela, vlasnica istoimenog salona u Zadru i jedna od najtraženijih stručnjakinja za stiliziranje, šišanje i njegu kose, kazuje nam kako je imala namjeru pridružiti se kolegama na Markovu trgu, no privatne su je obaveze spriječile u tome. Ipak, bezuvjetno podržava zahtjeve struke.

Apsolutno podržavam kolege i kolegice što su pokrenuli inicijativu za smanjenje stope PDV-a. Nažalost nisam bila u mogućnosti izaći s njima ispred Vlade, a bila mi je želja. Velika stopa PDV-a ponajprije je izravna prijetnja povećanju rada na crno, a to stvarno ne želimo. Ova priča je jako važna za budućnost naše struke. Želimo rad i razvoj naše djelatnosti, a ne nazadovanje. Kako kažu i ostale moji kolege “neće vas imati tko šišati za pet do deset godina!”, kazuje Marčela.

U lockdownu, kada su žene očajavale zbog izrasta, a muškarci obraslih brada i loših, ponekad i urnebesno smiješnih rješenja iz kućne radinosti, shvatili smo koliko nam odlasci na male tretmane uljepšavanja olakšavaju život. Ako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, odlazak frizeru definitivno je najvažniji sporedni ritual kojeg se ne odričemo.

No, zbog gušenja struke visokim nametima, pada kvaliteta usluge. One se pružaju u sobičcima privatnih stanova, neregistrirani obrti otvaraju se u garažama kuća…

Marčela, iako protivnik nelojalne konkurencije, ima razumijevanja prema kolegama koje se odlučuju na taj potez.

Osim pretjeranih davanja koja ih godinama opterećuju, u korona krizi smanjio se i obim posla. Čišćenje, dezinfekcija i nužna pauza između zaprimanja klijenata rezultirali su manjim brojem usluga, samim time i dnevnog utrška.

Rad na crno ne podržavam, ali nas država dovodi do toga da veliki broj kolega pomišlja na to zbog trenutne situacije. Sve ove epidemiološke mjere smanjile su posao. Konkretno u mom studiju nikad nema gužve, jer isključivo naručujem jednog po jednog klijenta, više njegujem taj individualni pristup radu. No, veći saloni su u ogromnim gubitcima. Pričam s kolegama iz Hrvatske i kažu da nemaju pojma kako će sve platiti budući da im se ova situacija jako odrazila na posao, zaključuje Marčela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...