Gust snijeg pada na Kupresu Biokovu i Kamešnici, na Dinari osjet hladnoća čak minus 10 Celzijevih stupnjeva

Jako zahlađenje stiglo je i do Dalmacije. Osjetan pad temperature zraka nastavio u večernjim satima.

Gust snijeg tijekom večeri počeo je padati na Biokovu. Na najvišem vrhu Svetom Juri u 23 sata izmjeren je -1°C, no snježna granica spustila se do 1400 metara nadmorske visine.

Snijeg pada na Dinari i Kamešnici. Na mjernoj postaji na planinarskom skloništu Pume, ispod Velike Duvjakuše na Dinari, temperatura zraka je -2°C, a zbog olujne bure osjet hladnoće je -12°C. Prvi put ove jeseni stvorio se snježni pokrivač.

Iako snijeg ne pada na Mosoru, na Zvjezdanom selu Mosor u 23 sata izmjereno je samo 6°C, baš kao i u Sutini i Zelovu u Dalmatinskoj zagori. Klis mjeri 8°C, a Split 11°C.

Gusti snijeg u ponedjeljak navečer pada u višim predjelima susjedne BiH. Na Kupresu pada gust snijeg uz temperaturu zraka od 0°C, a do 23 sata već je palo 3 centimetra snijega.

Do jutra će se snježna granica u BiH još spustiti pa je snijeg ponegdje moguć i ispod 1000 metara nadmorske visine.

Snijeg je počeo padati i na Blidinju.

Preuranjeni nalet zime neće dugo potrajati jer se stabilizacija vremena očekuje u utorak, a u srijedu će s južnim vjetrovima početi porast temperature zraka, javlja Dalmacija danas.

Na Dinari osjet hladnoće čak minus 10 stupnjeva

Dalmacija je posljednja 24 sata bila najkišotviji dio zemlje. Posljednja 24 sta najviše oborine palo je u okolici Vrlike. Mjerna postaja U Vinaliću izmjerila je 110 litara kiše po kvadratnom metu, a i u Drnišu je palo preko 100 litara kiše tijekom nedjelje i ponedjeljka. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Gali su pale 74 litre kiše po kvadratnom metru, a slijede Muć 65, Glavina Donja kod Imotskog 63, Trilj 62, Vela Njiva – Prančevići 57, Ruda 55 itd.

Najmanje kiše danas je palo u sjevernoj Dalmaciji i na vanjskim otocima.

Tijekom dana temperature zraka bile su u padu, a najtoplije je bilo prošle noći i ujutro. Tako su najviše dnevne temperature zraka danas bile od prohladnih 9°C u okolici Knina do 22°C u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

U večernjim satima počeo je pritjecati još hladniji zrak što se najviše osjetilo u planinama. Tako je u 19 sati na Velikoj Duvjakuši na Dinari izmjereno -2°C, ali uz vjetar koji je dosezao udare preko 60 km/h, osjet hladnoće bio je -10°C.

Zatvorena Maslenica

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sav promet. Obilazak za sva vozila je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca, Obrovca i Karina.

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Vrata (obilazak za ostale skupine vozila je županijskim cestama ŽC5068 i ŽC5062 do spoja s državnom cestom DC3 preko Fužina); DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...