Hrvatska uvodi semafor epidemije; Imat će četiri zone zaraze i određivati eventualne mjere

Nacionalni stožer civilne zaštite i struka odredit će što je prije moguće tzv. semafor epidemije i donijeti jasne brojčane kriterije za četiri razine ozbiljnosti epidemije (zelenu, žutu, narančastu i crvenu), kao i popis mjera koje će slijediti kad se dostigne pojedina razina.

Trajanje samoizolacije za kontakte zaraženih osoba izjednačit će se s trajanjem izolacije za zaražene osobe, odnosno skratit će se sa 14 na 10 dana, a i dalje se lome koplja između politike i struke oko toga trebaju li kontakte zaraženih hvatati i slati u karantenu epidemiolozi – kojih kronično manjka i kojima ne stiže pomoć koja im se obećava već mjesecima – ili je u redu tu obavezu prebaciti na oboljele osobe.

Dio je to odluka donesenih jučer nakon što je broj zaraženih u Hrvatskoj dosegnuo neočekivanih 748 novih slučajeva, a što se tiče semafora, kako piše Jutarnji list, cilj je, po uzoru na većinu zemalja Europske unije, što prije donijeti jasne, brojčane kriterije za svaku “boju epidemije” i mjere koje bi slijedile u slučaju da se ti kriteriji ispune. Najčešće korišteni kriteriji su prosječni broj zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, zatim smrtnost te udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

Struka razgovara i treba li samoizolacija biti skraćena na sedam ili 10 dana, ali smatra se da je sedam dana ipak premalo i da je nakon 10 dana rizik broja oboljelih prihvatljiv, odnosno da će većina koja se razboli simptome dobiti u razdoblju od 10 dana.

O tome se razgovaralo i na jučerašnjem Vladinom Znanstvenom savjetu za zdravstvo te je rečeno da je krucijalno pratiti i izolirati kontakte što evidentno građanke i građani ne mogu sami raditi.

Kada je riječ o privremenim preporukama za epidemiologe, prema kojima sve brojnije kontakte zaraženih ne bi detektirali i upućivali u samoizolaciju epidemiolozi nego sami oboljeli, čini se da do toga ipak neće doći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...