I zadarski osnovnoškolci u samoizolaciji zbog korone: Ravnateljica: “Bit će još ovakvih slučajeva, ali nisam za opciju zatvaranja škola!”

Nevidljivi neprijatelj koronavirus ušuljao se i u osnovnu školu na Poluotoku.

Potvrdila nam je to Stanka Pera Martinac, ravnateljica Petra Preradovića.

Imamo slučaj da je jedna učenica pozitivna pa je cijeli razred morao otići u samoizolaciju. Nakon 10 dana, sada 2. studenog, vraćaju se u svoje klupe. Naravno, ukoliko se nešto ne zakomplicira, no kako čujemo od roditelja problema nema. Sada prate nastavu online, a kako već imamo iskustva s tim iz vremena lockdowna, sve protječe kako treba. Spremni smo da će biti još ovakvih slučaja kroz školsku godinu, odgovara nam.

Kaže se da je “od kolijevke pa do groba najslađe đačko doba”. Ova polovica podrazumijeva učeničku razigranost, smijeh koji odjekuje hodnicima, međuvršnjačko druženje i igre na školskom dvorištu. Pitali smo stoga ravnateljicu kako se mala djeca nose s velikom odgovornošću i disciplinom koju nameće novi način života.

Učenici od prvog do četvrtog razreda ne trebaju nositi maske, stariji da. Mi imamo sreću što je naša škola smještena u staroj zgradi, učionice su kvadraturom velike, stropovi su visoki, pa svaki učenik sjedi u svojoj klupi. Uistinu nije teško držati distancu. Djeca su disciplinirana. Na odmor idu odvojeno, a osigurali smo i dva ulaza u školu. Učenici koji pohađaju cjelodnevni boravak na ručak idu u skupinama, priča nam ravnateljica.

Nakon znatnog porasta broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj ovaj tjedan, u javnosti i u prosvjetarskim krugovima počelo spekulirati o zatvaranju škola i prelasku na online nastavu već nakon blagdana Svih svetih. Takvu mjeru već su donijele neke europske zemlje, poput Češke i Sjeverne Irske. Resorni ministar opovrgao je tu informaciju, a ravnateljica Pera Martinac ni sama nije pobornik škole na daljinu. Djeci je mjesto u klupama, u društvu svojih vršnjaka.

Nikako nisam za tu opciju. Djeca trebaju ostati u školi, a mi se samo možemo nadati da situacija neće krenuti na gore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...