Kod Zadra puše najjače jugo u posljednje četiri godine! Meteorolog: “Najgore tek slijedi!”

Meteorolozi najavljuju naglu i jaku promjenu vremena. Promjena je zapravo započela još krajem četvrtka, no njen snažniji udar uslijedit će danas u popodnevnim satima.

Hladna fronta danas će se premjestiti preko naših krajeva, zbog čega će biti vremenskih neprilika, prije svega obilne kiše, najavljuje meteorologinja N1 Tea Blažević.

Oborina će se najprije obrušiti na sjeverni Jadran i gorje gdje će lokalno pasti više od 50 pa i 60 litara kiše po metru četvornom. U takvim okolnostima, treba računati na mogućnost bujičnih poplava!

Kiše će biti i u središnjim predjelima unutrašnjosti, no u manjim količinama u odnosu na spomenute, pa bi tako na zagrebačkom području do ujutro moglo pasti 16 litara po m2.

Na istoku će se danas zadržati suho, uz visoke temperature, u Osijeku 30, Slavonskom Brodu, Vukovaru 29 stupnjeva. Posljedica je to pritjecanja toplog zraka u južnoj struji.

Kad smo kod strujanja, spomenimo da duž obale puše jako i vrlo jako jugo, zbog čega su jutros u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije. Jugo diže visoke valove pa će more danas biti jače valovito pa i uzburkano, što znači valove i preko četiri metra.

Na moru su moguće izraženije nevere, mogu se formirati i pijavice. Posebno treba upozoriti nautičare i pomorce, da danas potraže sigurne luke. Fronta će se dosta brzo premjestiti preko nas, no promjena će biti vrlo nagla, i moguće su burne reakcije atmosfere.

Problemi na Jadranu već počeli, kod Zadra najjače jugo u 4 godine, izdano posebno upozorenje

Problemi na Jadranu su već počeli.

Jutro je donijelo najjače jugo dosadašnjeg tijeka jeseni. Primjerice, na Palagruži je jugo do 11 sati imalo udare do 109 km/h, na Lastovu 108 km/h, a u Splitu 90 km/h.

Najjače jugo posljednjih nekoliko godina puše danas u Zadru, s udarima do 105 km/h i prosječnim brzinom od 20 km/h, javlja Dalmacija danas. Dodaju kako se radi o najjačem jugu na zadarskom području u zadnje četiri godine.

Olujno jugo koje puše na većem dijelu Jadrana izazvalo je brojne probleme u pomorskom prometu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Makarska-Sumartin, Šibenik- Kaprije- Žirje, Biograd-Tkon, Porozina-Brestova, Ubli-Vela Luka-Split, Vis-Split, Trogir-Drvenik V-Drvenik M, Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska.

U prekidu su i katamaranske linije: Zadar-Iž Mali-Iž Vel-Rava-Mala Rava, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Sobra-Šipan-Dubrovnik, te  brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Preko, Vodice-Šepurine-Prvić luka-Zlarin-Šibenik, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Na splitskom području puše jugo prosječnom brzinom 61 km/h s udarima do 90 km/h. Na ovom području očekuju se udari preko 110 km/h, a na dubrovačkom do 140 km/h.

Udari juga u Labinu na Fortici do 122 km/h

U Labinu na Fortici zabilježen je udar od čak 122 km/h, piše Istramet.

Jugo je podignulo visoke valove, stoga je more na istoku i jugu Istre ponegdje jače valovito i uzburkano.

Izdano je i posebno upozorenje DHMZ-a.

“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u sjevernoj Dalmaciji. Vjerojatnost grmljavine > 60 %. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, poručuju iz DHMZ-a.

Meteorolog: Najgore tek slijedi

“Najgore tek slijedi!”, najavio je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a u HTV-ovoj sinoćnjoj emisiji Vrijeme komentirajući jačanje južine u petak i najavljujući nevrijeme tijekom subote.

Osim u subotu diljem Hrvatske iznadprosječno visoke temperature zraka, koja će u središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj biti oko dosadašnjih listopadskih rekorda – ponegdje gotovo sigurno i viša od njih – mnogima će smetati i južina, posebice na Jadranu, gdje će prevladavati jako i olujno jugo, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito.

I kiša će mnogima prouzročiti nevolje, osobito od kasnog poslijepodneva do nedjeljnog jutra, kada će u većini krajeva biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnog nevremena uz mogućnost tuče, na Jadranu i pijavica. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave.

Od nedjelje će biti mirnije i malo manje toplo, ali i dalje promjenjivo, uz jugozapadnjak i jugo, te uz povremenu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Detaljniju, u petak poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Što nas čeka danas

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu iznadprosječna toplina biti još izraženija nego u petak. Za listopad ponegdje moguće i rekordna zbog najviše temperature oko 30°C. Pritom će zapuhati umjeren, na udare i jak južni i jugoistočni vjetar, a prevladavat će sunčano. Kiša će stići tek u noći na nedjelju.

Iako manje toplo nego na istoku i u središnjoj Hrvatskoj ne može se zanemariti mogućnost lokalnog temperaturnog rekorda za listopad. Pritom će veći dio dana još biti uglavnom suho i djelomice sunčano, uz većinom umjeren južni vjetar, a kiša uglavnom navečer, praćena grmljavinom, mjestimice i u obliku jačih pljuskova.

U gorju i na sjevernom Jadranu bit će najmanje toplo, te umjereno do pretežno oblačno, a uglavnom od sredine dana, te osobito navečer bit će kiše i često obilnih pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost bujičnih poplava. Probleme će stvarati i vjetar, osobito jako i olujno jugo na sjevernom Jadranu, zbog kojeg će more biti i jače valovito. Prema kraju dana jugo u okretanju na jugozapadnjak i slabljenju.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije će glavno obilježje vremena biti jako i olujno jugo. Na otvorenom moru valovi će biti i veći od tri metra. Iako uz promjenjivu naoblaku malo kiše može biti i danju – glavnina, mjestimice i obilna, praćene grmljavinom, vjerojatno će pasti navečer i u noći. Temperatura zraka na obali ujutro oko 20°C, a danju oko 25°C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo i vjetrovito. Uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti malo kiše, a jača kiša i nevere stižu tek u drugom dijelu noći sa subote na nedjelju. Jugo će biti jako i olujno, a more valovito i jače valovito.

Od nedjelje manje toplo, i dalje promjenjivo

“Na kopnu u nedjelju u noći i ujutro još kiša, osobito na istoku i pljuskovi, a zatim u većini krajeva razvedravanje, uz malo nižu temperaturu. Vrijeme se neće stabilizirati ni u prvim danima idućeg tjedna, pri čemu je kiša najmanje vjerojatna u utorak. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

I na većem dijelu Jadrana u nastavku vikenda razvedravanje, a mjestimice pljuskovi u početku još na jugu, zatim na sjeveru. U ponedjeljak i utorak promjenjivo, povremeno s kišom i grmljavinom, češće u ponedjeljak. S prolaskom fronte u noći sa subote na nedjelju temperatura će se sniziti, a jugo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, nakratko i sjeverozapadnjak i buru, pa će ponovno zapuhati jugo i jugozapadnjak, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...