Krizni plan; U slučaju dramatičnog nedostatka kadra radit će i zaraženi liječnici bez simptoma?

KB Dubrava i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” ostaju glavne Covid bolnice, ostale bolnice trebaju povećati broj kreveta i to prvenstveno u primarno intenzivističko-respiratornim centrima. Liječnici obiteljske medicine više će surađivati s epidemiolozima, a brzi antivirusni testovi nisu dovoljno osjetljivi, ovo su samo neke od tema i zaključaka s jučerašnjeg zoom sastanka na kojem su sudjelovali ravnatelji svih hrvatskih bolnica, ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Odbačena je opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od covida-19. To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos kada je ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji. Zato nam je cilj naći optimalan model za zbrinjavanje Covid pozitivnih bolesnika”, rekao je Beroš i dodao da imaju i druge modele o kojima ne bi volio govoriti, a to je da sve bolnice budu Covid, prenosi Jutarnji list.

Ministar zdravstva kaže, iako se aktivira Arena, da je bolje primarno smještati bolesne pacijente u bolnice, a tek onda tamo: “Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo spriječiti širenje epidemije, naravno ako se pazimo, držimo distancu i nosimo maske”, kaže Beroš.

Radit će bolesni doktori i sestre? 

Što se tiče prelaska na hladni pogon, o kojem se posljednjih dana intenzivno govori, do njega neće doći onako kako je to bilo na proljeće kada je bio opći lockdown. “Važno je sačuvati zdravstveni kadar, kreveta bi trebalo biti dovoljno. I sestre i liječnici obolijevaju od Covida-19, ali se nadamo da neće svi dijelovi Republike Hrvatske u isto vrijeme oboljeti te da će se tako taj problem rješavati”, dodao je Beroš.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje,  jedna od najavljenih tema je bila i što s liječnicima i sestrama koji su pozitivni, ali su asimptomatski. Razmišlja se  da u slučaju potrebe i dramatičnog nedostatka zdravstvenog kadra, oboljeli zdravstveni djelatnici bez simptoma nastave raditi, pod najrigoroznijim mjerama zaštite. Također, govorilo se i o tome da u pomoć epidemiolozima trebaju skočiti doktori opće medicine.

Također, ako je moguće, škole bi trebale slati popise učenika u razredu prilikom određivanja samoizolacije, te bi se tako skratio posao epidemiolozima. Kad je u pitanju testiranje vikendom, Capak je istaknuo  kako se radi na tome da se poveća broj Covid ambulanti u Zagrebu koje će raditi vikendom. A što se tiče HZJZ-a i gradskog zavoda, traži se prometno rješenje i nova lokacija za dodatno testiranje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...