Lakersi novi prvaci NBA lige, LeBron MVP finala

Završila je još jedna sezona NBA lige i to sezona kakvu nikad prije nismo imali. Dojmovi su podijeljeni, ali sve u svemu, možemo biti poprilično zadovoljni prikazanim igrama i predstavama. Imali smo i svojih predstavnika u Orlandu, a najviše se očekivalo od Zubca i njegovih Clippersa koji su možda i najveće razočaranje ove sezone jer su neočekivano rano ispali od Dallasa. Hezonja je sa svojim Portlandom ispao već u prvom kolu doigravanja od Lakersa, a veliki je žal ostao za ispadanjem Darija Šarića i njegovog Phoenixa jer su od dolaska u Orlando upisali sve pobjede, a opet ostali bez doigravanja zbog lošeg prvog dijela sezone.

No, dotaknimo se sada onog najvažnijeg, Los Angeles Lakersi su nakon cijelog desetljeća čekanja uspjeli doći do naslova NBA lige. Najvrjednijim igračem finala proglašen je LeBron James koji je upisao triple-double učinak ostvarivši 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija. Ova pobjeda je izjednačila Lakerse sa Celticsima u broju osvojenih naslova.

Suši je konačno došao kraj

Lakersi nisu uspjeli ući u doigravanje šest godina u nizu, a ove sezone konačno su prekinuli tu negativnu seriju. Zadnji put su osvojili NBA ligu 2010. godine, a apsolutno dno su dotakli u sezoni 2015./16. kada su upisali samo 17 pobjeda uz 65 poraza. Značajne promjene su se počele dešavati kada je klub uspio angažirati LeBrona Jamesa iz Clevelanda prošle sezone. Početkom ove sezone puno se poslovalo u klubu i doveden je Anthony Davis koji je trebao činiti strašan duo s Jamesom. Odmah po početku sezone opravdali su sva očekivanja i sportske kladionice okarakterizirale su ih kao glavne favorite za osvajanje naslova.

Nizale su se pobjeda za pobjedom, a u doigravanju su redom padale ekipe Portlanda, Houstona, Denvera te u finalu Miamija. LeBron se pokazao kao istinski vođa, nešto što smo zapravo uvijek i znali, a ujedno je ovom pobjedom postao prvi igrač ikad koji je osvojio nagradu MVP-a finala s tri različita kluba. Osim u Lakersima, to mu je pošlo za rukom u Miamiju i Clevelandu. Ukupno ima četiri nagrade za MVP-a finala, a ispred njega je jedino Jordan koji je osvojio šest.

Pobjeda posvećena Bryantu

Naslov Lakersa dolazi u jednoj tužnoj godini u kojoj smo izgubili legendu, Kobea Bryanta. Bryant je ligu osvojio pet puta, a čitavu svoju karijeru bio je vjeran samo Lakersima. Više puta tijekom doigravanja Lakersi na majicama nosili natpis “Black Mamba” njemu u čast, a nakon osvajanja titule, najvažnije figure kao Davis i James pobjedu su posvetili upravo njemu te istaknuli kako im je to bila dodatna motivacija na putu do titule.

Izjave glavnih aktera

LeBron James je netko prema kome su odmah pohrlili novinari kako bi izvukli prve dojmove nakon pobjede u finalu, a on je kratko rekao:
“Nije bitno gdje osvojite titulu. Bilo to u Miamiju, Oaklandu ili “balonu”. Doći do ove razine jedan je od najboljih osjećaja na svijetu za košarkaša.”

Anthony Davis također se osvrnuo na predstavu svoje ekipe:
“Žrtvovali smo se, vjerovali jedan u drugog i jednostavno smo morali pobijediti. Nakon svega kroz što smo prošli ove godine, došli smo u Orlando, u “balon”, s jednim ciljem, a to je bilo osvajanje naslova. Uspjeli smo u tome i želimo nastaviti graditi na ovom uspjehu.”

Najbolji igrač poražene ekipe finala, Jimmy Butler, pokušavao je sakriti razočaranje:
“Teško je. Ovo je bilo nešto posebno za nas i uistinu smo uživali igrajući jedni s drugima. Nakon svega što se događalo ove godine, stvarno sam uživao igrajući s ovim igračima. Cijenim sve što smo prošli i zahvalan sam da sam imao priliku biti dio ovog svega.”

Trener ekipe Miamija, Erik Spoelstra, bio je kratak:
“Ovo nije rezultat koji smo priželjkivali, ali ovo će biti nešto što nitko od nas neće nikad zaboraviti.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...