Lijepe vijesti; Kit je i dalje Novigradskom ždrilu, prolazi kanalom od svega 13 metara i u dobroj je kondiciji!

Institut Plavi svijet obavještava da je veliki kit kojega su prije mjesec dana pronašli u Novigradskom ždrilu (nazvan MP) i dalje je tu.

“Nakon susreta s nama 6. rujna 2020, fotografiranja, snimanja dronom i uzimanja uzorka tkiva biopsijom, MP se prije petnaestak dana pojavio ispred Maslenice te je u Novigradskom moru boravio nešto manje od dva tjedna. Prije dva dana MP je prošao i kroz Karinsko ždrilo i ušao u Karinsko more. Karinsko ždrilo relativno je dugačak (2,5 km), uzak (oko 100m) i plitak (dubine oko 10-20 m) kanal koji spaja Novigradsko i Karinsko more. Iako je ovdje dubina svega 13 metara, tijekom više sati praćenja ove životinje nismo utvrdili ništa zabrinjavajuće. I dalje je dobre kondicije i bez problema se snalazi u ovom području. Tijekom gotovo četiri sata pratili smo ga uz zapadnu obalu zaljeva od Karina Donjeg gotovo do Karinskog ždrila i natrag prema Karinu Gornjem”, navode u objavi.

Kao i u prethodnim objavama, iz Instituta Plavi svijet naglašavaju kako se veliki kit dobro snalazi i u relativno plitkim i zatvorenim područjima te mu nije potrebna nikakva pomoć da izađe.

“Jedini način da mu se pomogne je da se životinju ostavi u miru da sama nađe izlaz. Svi pokušaji da mu se ‘pomogne’ pokušavajući ga ‘usmjeravati’ mogu završiti panikom, gubitkom kontrole i nasukavanjem ili ozljeđivanjem životinje! Stoga, zadržite udaljenost i ne proganjajte elikog kita ako ga susretnete! Također, bez vaših dojava prikupljanje podataka i praćenje prisutnosti velikih kitova u Jadranu ne bi bilo moguće. Stoga vam zahvaljujemo na dosadašnjim dojavama, komentarima i podršci te vas pozivamo da nam i dalje dojavljujete vaša opažanja! Posebno se zahvaljujemo Hrvoju iz agencije Maslenica Boat Excursions & rent a boat koji nam je i ovaj puta ustupio svoje plovilo kojim smo pratili MP, velikog kita”, zaključuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...