Mali ribar Ive (6) iz vrtića ide na zubace, lignje i arbune; Prvu ribu je ulovio prije nego što je progovorio

Strastveni ribolovac Ive Radulić ide još u vrtić. Unatoč tome on je u svojoj ribolovnoj karijeri iz mora već izvadio svakakve ribe različite veličine. A njegovih ulova ne bi se posramili i neki puno stariji ribolovci, donosi HRT.

Snimka šestogodišnjeg Ive Radulića, na kojoj lovi zubace, na društvenim je mrežama postala prava senzacija. Ali senzacionalno je zapravo to što je mali Ive strastveni ribolovac s iskustvom. Prvu ribu ulovio je gotovo prije nego što je progovorio. Sve što zna naučio je tradicijski, od oca Mate i djeda Ive po kojem je i dobio ime.

Djed Ive Radulić, po kojemu je šestogodišnji Ive dobio i ime, zajedničke avanture svakog vikenda i po cijela ljeta proživljavaju oko otoka Rivnja. Njegovo je djetinjstvo prožeto prirodom i morem, pa svaki slobodan trenutak kad nije u vrtiću u gradu, s roditeljima dolazi na otok.

– Čim je krenuo dolaziti na Rivanj, odmah je zavolio i brodove i more i ribe. S didom i tatom ide svaki vikend na more i stvorila se ljubav velika. On voli biti na Rivnju više nego igdje drugdje tako da broji dane svaki tjedan do vikenda. Svaki dan pita koliko je još dana do vikenda. Jedva čeka doći ovdje, kazala je dječakova majka Ivana Radulić.

S Rivnja su Ivini majka i otac. I upravo su mu oni prenijeli ljubav koju ovaj šestogodišnjak danas gaji prema ovome kraju. Njegove igre na Rivnju pomalo se razlikuju od onih kojih se u gradu igra s vršnjacima i prijateljima iz vrtića. Ive je na otoku “na svome terenu”.

– S didom ide na štap, a s tatom na parangale – pa su to dvije različite tehnike. S Tonijem ide na mriže, tako da je i to treća solucija, kazala je dječakova majka.

Ovom djetetu ne treba ništa posebno objašnjavati u vezi s morem. Sve što se radi na moru on već dobro zna – od vezivanja broda, preko ješkanja udice do bacanja štapa. Ribolov je njegova igra, a zanimanje ne prestaje za ono što voli. Naučio je već svašta o ribama.

– Šareni knez je ženski, a crni knez je muško, kazao je dječak Ive.

Njegov djed sretan je kako njegov unučić voli more.

– Kad je u kući, mora imati ili tunju ili štap na rivi ili na mulu. Ovo ljeto potrošio je 3-4 štapa. Prije nego ide leći, obično navečer ostavi dva štapa na rivi, pa kada se ujutro digne još u pidžami ode na rivu pogledati ima li što, kazao je stariji Ive Radulić.

Na Rivnju stalno živi manje od 15 stanovnika. Kao i s brojnih drugih otoka, ljudi su se raselili u gradove i vraćaju se uglavnom ljeti. Međutim Ive je jedino dijete koje po cijelu zimu dolazi na Rivanj. Vrijeme koje ovdje provodi sa svojim roditeljima uvijek je aktivno. I uvijek je na moru. Za Ivu i njegova oca Matu ovo je najljepše provođenje zajedničkog slobodnog vremena.

– Gledao je i mene i mog ćaću, svoga dida. Zavolio je i jednostavno je htio sve probati. Pustili smo ga. Sve je to kroz neku igru i zabavu. Kad mu dam izbor hoćemo li ići na nogomet, ribe ili nešto treće, uglavnom izabere ribe, kazao je dječakov otac Mate Radulić.

Naglasio je da mu puno znači da sa svojim sinom provodi vrijeme, jer to vole i jedan i drugi. Mali Ive još ne zna hoće li mu ribolov biti životni poziv ili samo hobi. No sigurno je da su dragocjeni trenuci iz ovakvog djetinjstva i njemu i svima oko njega. Odrastanje u suživotu s morem uz podršku obitelji u igri koju voli naviše na svijetu, na razigranog šestogodišnjaka ostavit će neizbrisiv trag.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...