Maske će biti obavezne i na autobusnim stajalištima; “Moguće je i uvođenje kazni”

Ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak održali su konferenciju za medije povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce. Osvrnuli su se i na epidemiološku situaciju u zemlji.

Što se tiče novih mjera, nošenja maski u ugostiteljskim objektima, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su mnoge dodatne mjere na tapeti.

‘Najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze je održavanje fizičke distance. Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima nego prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno’, objasnio je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

Podržava mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti.

Ministar je prokomentirao i ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaražen koronavirusom. Kaže da je svima jasno da se “ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke”.

Upitan je li smrtnost od malignih bolesti porasla za 40 posto u prvih šest mjeseci, Capak je rekao da se ti podaci još ne mogu znati jer se to radi na godišnjoj razini. Ipak, prema preliminarnim podacima, istaknuo je Capak, smrtnost je ove godine niža nego prošle.

Capak je kazao i kako se Stožer priprema za hladnije vrijeme i sezonu gripe pa su razgovarali s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i ugostiteljima, a razgovore će nastaviti i danas.

‘Nastojimo pripremiti mjere za velike blagdane koji nam predstoje. Nastojimo iskomunicirati moguće mjere. Nošenje maski je korisno i bit će uvedeno za zatvorene prostore i otvorena mjesta gdje je nemoguće izbjeći kontakt, npr. stajališta za bus’, rekao je Capak i dodao kako će ubrzo na snagu stupiti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.

Razgovaralo se i o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, a Capak kaže da ih ugostitelji podržavaju i za to su da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera, a ne obratno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...