Međunarodni je dan kave, ovo su zanimljivosti o tom napitku koje morate znati

Bez kave rijetki započinju dan. Ovaj topli napitak pije se na stotine načina – s mlijekom ili bez njega, sa šećerom ili bez, neki mu vole dodati začine poput cimeta, a neki će kavu čak i posoliti.

Kava je bez sumnje jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Sadrži stimulans kofein te je nekima dovoljna jedna kava dnevno, a neki ih ispijaju i više.

Zdrave osobe mogu konzumirati do 400 mg kofeina dnevno, što je ekvivalent otprilike četiri šalice. Preporuka za trudnice i dojilje je 300 mg kofeina dnevno, a prema nekim istraživanjima ne bi se trebalo prelaziti granicu od 200 mg.

Ispijanje kave ima brojne prednosti. Osim što tijelo puni energijom, pokazalo se da možda može biti korisna u liječenju raka debelog crijeva, kao i da bi vam njeno konzumiranje moglo produljiti život.

Vjerovali u navedeno ili ne, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan kave, što je odličan trenutak da vas upoznamo s nekoliko zanimljivosti o napitku koji vjerojatno svakodnevno ispijate, prenosi Index.

1. Kava se u počecima žvakala

Ispijanje je možda vama najdraži način konzumacije kave, ali ona nije uvijek bila tekuća poslastica. Prema brojnim povjesničarima, prva afrička plemena su je žvakala. Mljeli su zrna kave, dodavali životinjske masti i smotali kofeinsku poslasticu u malu jestivu energetsku kuglicu.

2. Instant kava postoji oko 250 godina

Instant kava prvi put se pojavila u Engleskoj 1771. godine. No prošlo je 139 godina do 1910. kada je prva instant kava uvedena i patentirana u SAD-u.

3. Hrvati su po potrošnji kave 20. na svijetu

Hrvatska se s potrošnjom do šest kilograma po stanovniku godišnje svrstava na dvadeseto mjesto svjetske ljestvice po potrošnji kave.

4. Finska je svjetska prijestolnica kave

Iako Finska ne proizvodi kavu, stanovnici te zemlje piju najviše kave na svijetu – oko 10,35 kilograma po stanovniku godišnje.

5. Beethoven je bio noćna mora svakog konobara

Beethoven je uživao u kavi, ali je zahtijevao da se precizno pripremi. Šalica kave koju je konzumirao morala je biti spremljena od točno 60 zrna kave, navodi Mental Floss.

6. Kava je brazilske sportaše dovela na Olimpijske igre 1932.

1932. godine Brazil si nije mogao priuštiti slanje sportaša na Olimpijske igre u Los Angelese. Svoj brod su natovarili kavom i usput ga prodali.

7. Bilo je nekoliko pokušaja zabrane kave

Još u 18. stoljeću vlasti su pokušale zabraniti kavu. Smatralo se da ona potiče “radikalno razmišljanje”. 1746. Švedska je zabranila kavu, kao i pribor za kavu (šalice i tanjuriće).

8. Najskuplja kava na svijetu skuplja se iz izmeta jedne životinje

Kopi Iuwak je naziv najskuplje kave na svijetu, čija cijena po kilogramu iznosi oko 6000 kuna. Da bi dobila svoj prepoznatljivi okus, zrnca kave prikupljaju se iz izmeta životinje azijski cibet koja nalikuje na lasicu. Ta životinja se hrani zrncima kave koja u probavnom sustavu cibeta počinje klijati. Nakon što zrnca kave dospiju u izmet, ljudi koji se bave pronalaženjem izmeta cibeta, ispiru zrnca i odnose ih na prženje.

9. 70 šalica kave moglo bi ubiti osobu tešku 70 kilograma

Ni sa čim ne treba pretjerivati, posebno ne s kavom. AsapSCIENCE tvrdi da bi 70 šalica kave moglo ubiti osobu tešku oko 70 kilograma.

10. Kava bi mogla produljiti život vašoj mački

Možda je slučajnost, ali Guinnessova svjetska rekorderka za “najstariju mačku ikad” je 38-godišnja Creme Puff. Ova mačka je svako jutro pila kavu i jela slaninu, jaja i brokulu. Creme Puff s trona je svrgnula 34-godišnjeg mačka Rexa Allena koji je imao istog vlasnika i isti meni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...