Najviše zlouporaba na zadarskom području, kupuju se karte za druge; Obrađeno preko stotinu otočnih iskaznica

Zakonskim izmjenama iz prosinca 2019. godine, Agenciji za obalni linijski pomorski pomet omogućeno je da uspostavi sustav kontrole nad korištenjem otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz osoba i vozila. U postojeći sustav kojim se prati izdavanje i korištenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz (SEOP) Agencija je uvela mehanizam koji će obavještavati o mogućim zlouporabama otočne iskaznice, piše Glas otoka.

Naime, uočeni slučajevi zlouporabe se odnose na kupnju više karata istom otočnom iskaznicom koje se koriste na istom putovanju ili na različitim putovanjima istovremeno, korištenje više jednosmjernih povlaštenih putovanja bez povratka na otok/kopno i slično, odnosno povlaštene karte se kupuju i koriste za osobe ili vozila koje ne ostvaruju prava na povlašteni prijevoz.

“Brodari također provode pojačanu kontrolu korištenja otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz te nas dnevno izvještavaju o pojedinačnim slučajevima zatečene zlouporabe na terenu. Nakon uočene moguće zlouporabe otočne iskaznice kroz sustav korisniku se pisanim putem na adresu prebivališta dostavlja zahtjev za očitovanjem kako bi se utvrdile stvarne činjenice. Također po dojavi inspektora/kontrolora brodara o zatečenoj zlouporabi na terenu slučaj se prosljeđuje na postupanje u nadležno Ministarstvo. U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz”, rekli su iz Agencije za Glas otoka.

Do sada je u obradi 110 otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz putnika kojima su izvršene višestruke zlouporabe prava na povlašteni prijevoz.

“U većini se radi o slučajevima koji svojom otočnom iskaznicom kupuju karte za druge fizičke osobe koje ne ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz. Za svaki slučaj koji je u obradi korisnik će dobiti informaciju o ishodu postupanja od strane Agencije za obalni linijski pomorski promet ili od strane nadležnog ministarstva ako se korisniku utvrdi zlouporaba te oduzme pravo rješenjem na razdoblje od šest mjeseci”, navode iz Agencije.

Do sada je najveći broj slučajeva zlouporabe otočnih iskaznica uočen na splitskom i zadarskom području te su angažirane i dodatne kontrole od strane brodara na linijama koje prometuju na navedenim područjima.

“Agencija će i dalje nastaviti sa kontrolama u suradnji s brodarima te se očekuje da će se broj zlouporaba smanjiti odnosno da će korisnici nadalje savjesno koristiti prava koja su im omogućena. Također, ponovno ističemo da se Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice”, ističu.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje. Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

“Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom”, zaključuju iz Agencije za obalni linijski pomorski pomet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...