Nastavljeni radovi; Na Viru će svijetliti više od 5000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta

Od polovice rujna općinsko poduzeće Vir održavanje u punom je pogonu s radovima na najvećem ovogodišnjem komunalnom projektu izvođenja i postavljanja nove javne rasvjete, ujedno i najvećem projektu kojega ovo poduzeće Općine Vir izvodi od svojega osnutka prije 13 godina. Trenutno je zbog radova zatvorena ulica Prezida VII (postavit će se 17 stupova javne rasvjete), a postavljanje javne rasvjete, odnosno izvođenja iskopa za javnu rasvjetu, izvodi se i u ulici Rosulje I. Ranije je za deset predviđenih stupova javne rasvjete iskopima odrađena ulica Miljkovica XXVI, dok je deset tijela javne rasvjete postavljeno i pušteno u pogon u ulici Rosulje I. Četiri nova rasvjetna tijela u ulici Rosulje III dodatak su ovom velikom projektu.

– Radove smo počeli u rujnu, sukladno ranije usvojenom programu i projektu postavljanja javne rasvjete. Imamo pred sobom tri mjeseca, pa ukoliko nas posluži lijepo vrijeme bit ćemo u punom pogonu s radovima na iskopima i postavljanju javne rasvjete. Stalno imamo dvije ekipe na terenu – kaže direktor Vir održavanja Marino Radović.

Praktički to znači kako je najveći dio poduzeća, uz redovne sezonske i godišnje radove na uređenju otoka i održavanju komunalne infrastrukture, usmjeren na podizanje nove javne rasvjete u ulicama i naseljima gdje je nema. Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine osvjetljavanjem Marine, a nastavljen je u naseljima Slatina, Centar i Prezida te duž Starog puta. Oko 1,5 milijuna kuna s PDV-om bila je početna investicija u modernizaciju javne rasvjete na otoku s visokoenergetskim učinkovitim izvorom svjetla, odnosno izvorom svjetla 19-36 vati koje troši osam puta manje od ranije postavljenih žarulja, a to je bio tek početak izvođenja programa. Prošle je godine dodatno uloženo dva milijuna kuna za ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D-306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture lani je bio procijenjen na oko 18 milijuna kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, zapravo čini polovicu proračuna Općine Vir. Ovogodišnjih 4,5 milijuna kuna za građenje javne rasvjete, nastavak je te komunalne priče i programa u sklopu kojega će se javnom rasvjetom pokriti sve ulice i naselja na otoku koja još nemaju javnu rasvjetu. Konačnom realizacijom projekta na Viru će u konačnici svijetliti preko 5.000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta.

– Nemoguće je odjednom riješiti 530 ulica u kojima trenutno treba postaviti javnu rasvjetu. Zato imamo izbalansirani projektni plan kako bi javnu rasvjetu dobilo što više različitih ulica na Viru, a vremenom će rasvjetu imati sve ulice – naglašava direktor Radović. U tu svrhu još je prije dvije godine ishodovana građevinska dozvola za 18,5 kilometara projekta postavljanja javne rasvjete u virskim ulicama i naseljima, čija je vrijednost bila oko 12 milijuna kuna, a podneseni su i zahtjevi za dodatne dvije građevinske dozvole. Njihovo dobivanje očekuje se vrlo skoro, kao i predaja zahtjeva za treću građevinsku dozvolu. Četvrta je u fazi idejnog projekta, no do kraja ove godine sva će potrebna dokumentacija biti u ladicama Vir održavanja.

– Realizirali smo gotovo trećinu vrijednosti projekta, što je zaista dobar ritam. Zbog zabrane izvođenja građevinskih radova tijekom ljetnog perioda, tri mjeseca ne možemo koristiti tešku mehanizaciju, dok u ostatku godine ovisimo o vremenskim prilikama. Iz tih razloga možemo biti zadovoljni intenzitetom radova na javnoj rasvjeti – zaključuje Radović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...