Noćas pomičemo kazaljke za jedan sat unatrag. Još nije poznato činimo li to po posljednji put

Ljetno računanje vremena u ovoj godini završava 25. listopada u 3 sata ujutro, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata ujutro, pa ćemo tu noć spavati sat dulje.

Pomicanjem kazaljki sata unatrag u nedjelju, 25. listopada završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena, izvijestio je Državni ured za mjeriteljstvo. Ljetno računanje vremena u ovoj godini završava 25. listopada u 3 sata ujutro, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata ujutro, pa ćemo tu noć spavati sat duže.

Ljetno računanje vremena prestaje sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, a ponovno se vraća 28. ožujka 2021. godine. Sa zimskom računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali će ranije i zalaziti zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u poslijepodnevnim satima. Konkretno, sunce će u Zagrebu u subotu prije pomicanja sata izaći u 7.25, a zaći u 17.55 sati. U nedjelju nakon pomicanja će izaći u 6.27, a zaći u 16.53 sati. Također, prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na motornim vozilima. Naime, novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju, točnije od 1. studenog do 31. ožujka, a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Prema spomenutom zakonu, na motornim vozilima tako će se morati imati upaljena svjetla i danju tek od 1. studenog, a svi koji se toga neće pridržavati riskiraju kaznu u iznosu od 300 kuna. Povratkom na zimsko računanje vremena, električna energija utrošena od 7 do 21 sat obračunava se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT), navodi se na stranicama HEP-a. Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena na kolodvorima na kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Europska unija donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. na 2021. godine, ali Vijeće EU-a još nije donijelo svoju odluku, pa nije sasvim sigurno hoće li to biti zadnje pomicanje sata u EU-a. Osim u Europi, sat se trenutno pomiče u većini sjeverne i srednje Amerike te pokojoj državi u ostalim dijelovima svijeta. S obzirom da su na sjevernoj i južnoj polutci Zemlje različita godišnja doba, i pomicenje sata u državama na te dvije polutke odvija se u različitim smjerovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...