NOVE MJERE Manje ljudi na svadbama i pogrebima, sport bez navijača, nema prodaje alkohola nakon ponoći…

Nacionalni stožer civilne zaštite nakon sastanka s predstavnicima Vlade donio je nove mjere.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović objavio je da one na snagu stupaju od ponedjeljka u ponoć.

Najveći su problem okupljanja. ”Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta od 2 metra u zatvorenom i jedan i pol metar na otvorenom prostoru”, otkrio je Božinović.

Zabranjena su sva javna okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu.

Na svadbama može biti prisutno najviše 30 ljudi, kao i na pogrebima. ”Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba”, otkrio je Božinović.

Od ponoći do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkoholnih pića, a na svim sportskim događanjima je zabranjena publika.

Capak: Imamo mikrožarišta

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao da, s obzirom na porast broja zaraženih, Hrvatska nije otok jer je epidemiološka situacija loša i u susjedstvu te drugim europskim zemljama.

”U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. Kako u zadnje vrijeme imamo stalno obaranje rekorda, tako nam je incidencija visoka. Tako nam je trenutačno na 100.000 stanovnika incidencija 399”, otkrio je Capak.

Dodao je da se ne može izdvojiti jedno žarište. ”U cijeloj zemlji imamo brojna mikrožarišta”, rekao je.

Capak je komentirao i problem hvatanja kontakata zaraženih osoba. Podsjetio je da su zaposlene i osobe iz medicinskih drugih struka koje epidemiolozima pomažu u evidentiranju kontakata zaraženih osoba, kao i studenti.

”Od prekjučer smo svima koji se testiraju počeli dijeliti anketu koji ispunjavaju dok čekaju rezultate kako bi nam pmogli u evidentiranju kontakata”, kaže Capak. Dodaje da se zasad neće skraćivati vrijeme određeno za samoizolaciju, no o tome ćemo se ponovno raspravljati.

Mobilizira se Arena

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je stanje u zdravstvenom sustavu. Kazao je da je zdravstveni sustav osnovni izazov, kao i njegovo moguće preopterećenje.

”Odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati planove od ranije kako bi se dodatno povećali smještajni kapaciteti. Donijeli smo odluku o mobilizacije zagrebačke Arene kao tercijarnom centru”, otkrio je Beroš, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...