Od danas se uvode eUputnice, evo kako će funkcionirati naručivanje

Kako će sustav eUputnica funkcionirati?

Za pacijenta to znači da kod izabranog liječnika više neće dobivati ispisanu papirnatu tiskanicu uputnice, već će pravo na specijalističko-konzilijarnu uslugu ostvarivati putem elektroničke verzije tog dokumenta izdanog u informacijskom sustavu izabranog liječnika i pohranjenog u CEZIH-u.

Također, eNalaz bit će dostavljen liječniku primarne zdravstvene zaštite, a pacijentu biti dostupan putem Portala zdravlja na platformi e-Građani.

Pacijenti će i dalje imati mogućnost naručiti se samostalno za termin. U tom slučaju, po izdanoj eUputnici, obratit će se zdravstvenoj ustanovi sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice, što je temelj za rezervaciju eUputnice.

Zahvaljujući eNaručivanju, liječnici će pacijenta moći naručiti direktno na termin u zdravstvenoj ustanovi, uputiti zahtjev za dodjelom termina prema odabranoj zdravstvenoj ustanovi te u situacijama kada liječnik ocijeni da je to potrebno i ispisati podsjetnik o izdanoj eUputnici.

Na temelju eUputnice zdravstvena ustanova dužna je kontaktirati pacijenta te ga obavijestiti o dodijeljenom terminu.

Da se radi o unapređenju rada liječnika u primarnoj zaštiti slaže se i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Vikica Krolo.

“Primarna zaštita informatizirana je 12 godina, od 2008. godine, a eNaručivanje primjenjujemo od 2016. godine tamo gdje nam je to omogućeno, jer nisu sve bolnice uključene u informatički sustav CEZIH”, kaže Krolo za Index.hr.

“Pacijenta smo i dosad, iako nije bilo obavezno, mogli naručiti elektronski ako su nam bolnice dale termine. Pacijenti su i dalje morali dolaziti po crvenu uputnicu i uz to su od nas dobivali potvrdu da su naručeni. Sada pacijent, kao i za eRecept, više neće morati dolaziti po papirnati dio uputnice, nego će dobiti samo potvrdu da smo ga naručili”, pojašnjava Krolo.

Smatra da bolnice sada moraju ponuditi više termina za naručivanje pacijenata, koji će biti u primjerenom vremenu za neku pretragu.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...