Odlagalište otpada iznad Dikla zatvara se trajno, do uspostave rada u novom CGO nemamo gdje sa smećem

U utorak, 21. listopada  je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održan radni sastanak na temu sustava zbrinjavanja otpada nakon najavljenog zatvaranja odlagališta Diklo te dinamike izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije Biljane Donje.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici ministarstava gospodarstva i održivog razvoja te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te gradonačelnik Zadra Branko Dukić, direktor tvrtke EKO d.o.o. Dino Perović i direktor tvrtke Čistoća d.o.o. John Ivan Krstičević.

S obzirom na iskorištenost postojećih prostornih kapaciteta odlagališta Diklo i nedavnog rješenja Državnog inspektorata o njegovom zatvaranju, do uspostave novog CGO 2021. godine potrebno je pronaći privremeno rješenje za odlaganje otpada s područja gradova Zadra i Nina te još 16 općina s područja Zadarske županije.

To privremeno rješenje traži se na postojećim odlagalištima otpada na prostoru zadarske, ali i susjednih županija.

Odlagalište otpada iznad Dikla se uskoro zatvara, trajno. Proces je to koji traje godinama, ali se konačno privodi kraju. Taj deponij na nekada rubnom prostoru grada odavno je najveći problem žitelja više gradskih četvrti i naselja. Na deponiju u Diklu odlagao se godinama otpad s područja koje obuhvaća više od polovice prostora Zadarske županije. Dakle, do otvaranja CGO ukupno 18 JLS ima obvezu pronaći privremeno rješenje za prijelazno razdoblje. S obzirom na tijek izgradnje CGO Biljane Donje, nerealno je ad hoc zatvoriti odlagalište Diklo, baš kao što je nerealno i neprihvatljivo na njemu otvarati novu kazetu i dalje širiti prostor tog odlagališta. I jučerašnji sastanak s predstavnicima ministarstava navodi na konačno i trajno zatvaranje tijekom prve polovice iduće godine. Zato nam je od iznimne važnosti ubrzati potrebne aktivnosti državnih tijela za uspostavu rada u novom CGO, a što smo jučer i dogovorili, kazao je gradonačelnik Dukić.

Do uspostave rada novog Centra za gospodarenje otpadom potrebno je pronaći dodatne lokacije za odlaganje otpada prema svim uvjetima i kriterijima, naglašava Dukić.

Razumljivo je kako nitko ne želi smeće u svom dvorištu, ali da je i Zadar išao tom logikom, zamislimo gdje bi se do danas zbrinjavao otpad iz svih tih gradova i općina. Naravno, zbrinjavanje i gospodarenje otpadom ne znači naći neku jamu na osami i u nju iskrcati smeće. Kao korak u rješavanju ovog problema, razgovaramo o nekoliko lokacija na području naše županije i van prostora naše županije, uz stalnu komunikaciju sa nadležnim Ministarstvom.

Ovisno o budućoj privremenoj lokaciji ili lokacijama za odlaganje otpada moći će se utvrditi i eventualni dodatni troškovi zbrinjavanja.

Na pitanje koliko će to koštati, odgovorit ću pitanjem: koliko košta očuvan okoliš. Grad Zadar sustavno ulaže u zaštitu okoliša i ulagat će koliko bude potrebno kako bi sačuvali ovaj kraj. Zato i radimo suvremeni centar za gospodarenje otpadom, razvijamo sustav odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja, sanirat ćemo odlagalište na Diklu, ali i nastaviti ulagati u edukaciju građana i širenje svijesti, pa i stvaranje novih navika za postupanje s otpadom, ističe Dukić i podsjeća kako je Grad Zadar zbog korona krize odgodio uvođenje novog sustava naplate odvoza otpada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...