Orkansko jugo brzine i preko 100 km/h pogodilo Dalmaciju; Valovi preko 6 metara, rive pod vodom, razbijeni automobili…

Jaki udari juga koji su bili jači i od 100 kilometra na sat noćas su mjestimično stvarali valove i do šest metara visine, a takvo nevrijeme na moru ugrožava trajektni i katamaranski promet, izvijestili su u subotu iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu.

Na području Zadra, Lastova i Visa vjetar je puhao oko 100 kilometara, a ponegdje na moru i preko 100 kilometra na sat, takvi udari vjetra stvaraju valove i do šest metara visine, rekao je za Hinu Marijan Tadin, dežurni meteorolog u Pomorskom meteorološkom centru Split Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Po njegovim riječima, u prvim večernjim satima sjeverni dio Jadrana je zahvaćen jakim vjetrom i grmljavinom što stvara velike kišne padaline.

Baš kako je i najavljeno, situacija se tijekom noći potpuno smirila.

Uslijed olujnog juga se urušila fasada zgrade Taekwondo kluba Zadar i uništila automobile koji su tamo bili parkirani.

U 10:30 uspostavlja se promet na državnoj brodskoj liniji 415 Vrgada- Pakoštane- Biograd prema plovidbenom redu.

Od nedjelje smirivanje vremena

U većini predjela djelomice ili pretežno sunčano, no uz povremeno više oblaka malo kiše ili ponekog pljuska bit će na sjevernom Jadranu i u gorju.

Oblačno s pljuskovima i grmljavinom još tijekom jutra bit će na istoku zemlje i na jugu Dalmacije. Vjetar umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu s jakim udarima, a poslijepodne će zapuhati jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka od 20 do 25 °C, u gorju malo niža.

Za dio naše regije i dalje je na snazi žuti meteoalarm – jak i olujan jugozapadnjak. najjači udar vjetra 40-75 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Inače, ovdje možete pogledati jučerašnju galeriju juga na zadarskoj rivi, a u sinoćnjem tekstu o vremenu pogledati i video.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...