Ovaj utorak nam u Kino Zonu stiže ”Časnik i špijun” velikog Romana Polanskog!

U nedjelju 11. listopada na radost brojnih zadarskih ljubitelja sedme umjetnosti, startao je jesensko-zimski program kinoteke ‘Kino Zona’. Čast otvaranja pripala je domaćoj drami ”Mare”, a nakon projekcije je upriličen i razgovor s glavnom glumicom Marijom Škaričić i koproducenticom Tenom Gojić koji je stručno vođen od strane Maria Županovića. Publika je s velikim zanimanjem popratila razgovor na temu ‘Tabu – Da ili Ne – Uloge i položaj žena u ranim srednjim godinama’, a teme poput položaja žene unutar paternalističkog sustava, alegorije bijega i težine života u tradicionalnoj i provincijskoj sredini obilježili su prvi dio razgovora. Marija Škaričić pobrala je nedvojbene simpatije i naklonost publike koja se aktivno uključila u razgovor u drugom dijelu pa je cijeli događaj zaokružen intimnom i emocionalnom interakcijom koja govori o uspješnosti formata i sadržaja razgovora.

Utorak 13. listopada je pak rezerviran za posljednju uspješnicu legendarnog autora Romana Polanskog ”Časnik i špijun”. Riječ-dvije o samoj radnji, odnosno, razlozima zbog kojeg ovaj film nipošto ne smijete propustiti.

Dana 5. siječnja 1895. godine mladi kapetan u usponu, Alfred Dreyfus, optužen je za špijuniranje za Njemačku te osuđen na doživotnu robiju koju će provesti u kuli na Vražjem otoku.

Među svjedocima Dreyfusovog poniženja nalazi se i Georges Picquart koji je promoviran kako bi vodio vojnu protuobavještajnu jedinicu koja je Dreyfusa i optužila. Ali nakon što Picquart otkrije da nakon Dreyfusovog zatvaranja Nijemci i dalje dobivaju tajne podatke, on ulazi u opasni labirint obmana i korupcije koji ne prijeti ugroziti samo njegovu čast, već i vlastiti život…

ČASNIK I ŠPIJUN napeti je triler u kojem je glavnu ulogu ostvario francuski glumac Jean Dujardin koji je 2011. godine osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji glavne muške uloge za nastup u filmu „Umjetnik“. U sporednim ulogama pridružili su mu se hvaljeni glumac Louis Garrel i Emmanuelle Seigner, inače supruga Romana Polanskog u stvarnom životu. Nakon što je prošle godine na filmskom festivalu u Veneciji osvojio Srebrnog lava za režiju – inače drugu po važnosti nagradu kompletnog festivala – nedavno je Polanski s filmom ČASNIK I ŠPIJUN trijumfirao i na dodjeli francuske nagrade Cesar, inače pandan američkom Oscaru s rekordnih 12 nominacija uključujući one za najbolji film i režiju. Premda su se prije same dodjele u Parizu organizirali protesti Pokreta za ženska prava protiv Polanskog, ali i same Akademije što je uopće uključila njegov film u konkurenciju za nagrade, film je u konačnici osvojio tri priznanja od kojih je sam Polanski dobio dva – za najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se nabaviti svakim radnim danom od 8 do 16 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3) ili na lokaciji prikazivanja (Kazalište Lutaka Zadar) prije početka projekcije. Blagajna na lokaciji se otvara u 19:15 h, a film započinje u 20 h . Uzevši u obzir gore spomenute epidemiološke mjere, broj sjedala je ograničen na 50 stoga osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.  Vidimo se u Kino Zoni!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...