Potpuni slom registra samoizolacije; Oboljeli će svoje kontakte sami slati u karantenu

Prema privremenim preporukama koje su odaslane epidemiolozima, više neće postojati ni obaveza vođenja jedinstvene baze osoba u samoizolaciji, pa je upitan i njihov nadzor.

Oboljeli od covida-19 ubuduće će o tome sami obavijestiti svoje kontakte te im prenijeti poruku epidemiologa da trebaju biti u samoizolaciji, navodi se u novim “Privremenim preporukama za nadzor nad kontaktima oboljelih od covida-19”, piše Jutarnji list.

Taj dokument, koji je sastavljen u ponedjeljak te naslovljen na voditelje županijskih Zavoda, pokazatelj je da je obolijevanje covida-19 u Hrvatskoj toliko rašireno da nadilazi postojeće kapacitete epidemioloških službi te su one primorane odustati od dosadašnjeg načina praćenja i upozoravanja kontakata (contact tracing).

Općeprihvaćeni stav znanstvenika i liječnika je da su izoliranje oboljelih i karantena njihovih bliskih kontakata glavne mjere za suzbijanje širenja epidemije covida-19, naravno uz mjere u zajednici poput ograničavanja okupljanja, održavanja fizičke distance, higijene i nošenja maski. Mjesecima su naši epidemiolozi uspješno “hvatali” kontakte oboljelih i određivali im mjeru samoizolacije, a sve donedavno je oko 60 posto zaraženih dolazilo od samoizoliranih kontakata. No, sada je teret epidemije postao prevelik za 103 epidemiologa u Hrvatskoj koji se bave zaraznim bolestima.

Epidemiolozi, posebice oni u županijskim zavodima, ne stižu obraditi sve novooboljele, a kamoli identificirati svaki kontakt i sve evidentirati kroz digitalnu platformu.

Prema novim preporukama, epidemiolog će zamoliti oboljeloga, ako to njegovo zdravstveno stanje dopušta, da sam obavijesti svoje kontakte.

Oboljeli, također, treba svojim kontaktima prenijeti poruku da trebaju biti u samoizolaciji, kako dugo se trebaju tako ponašati te im reći telefonski broj epidemiologa da ga kontaktiraju ako imaju dodatna pitanja. Ako među kontaktima ima osoba koje rade s vulnerabilnim skupinama, epidemiolog ih treba dodatno kontaktirati.

Ako je mali broj kontakata, bolesnik ih može tijekom razgovora navesti epidemiologu, a ako ih je velik broj, on će ih popisati i poslati epidemiologu elektroničkom poštom. Epidemiolog ih ne treba sve kontaktirati ako je dogovorio s oboljelim da ih ovaj sam obavijesti.

Nadalje, epidemiolog treba upisati oboljele u digitalnu platformu za praćenje covida-19, a njegove kontakte samo ako se stigne nakon anketiranja oboljelih na terenu.

Pritom podatke o kontaktima oboljelih svaki epidemiolog koji je zadužen za oboljeloga vodi u svojoj evidenciji.

– Nema bitnih promjena u praćenju kontakata. Bliski kontakti oboljelih i dalje trebaju biti u karanteni. I do sada županijski zavodi u kojima je naglo porastao broj oboljelih, pa posljedično i broj njihovih bliskih kontakata, nisu stizali svim kontaktima telefonirati i snalazili su se na razne načine da do njih dopru i objasne im da trebaju biti u karanteni zbog toga što su bili u kontaktu s oboljelim – rekao nam je dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, koji je i potpisao nove preporuke odaslane epidemiolozima diljem zemlje.

– Sada smo samo napisali privremene preporuke kolegama na terenu koji su kontakti prioritetni za obradu izravnim razgovorom. Dali smo kolegama par prijedloga kako da prenesu važne informacije drugim kontaktima oboljelih koje ne stignu nazivati – elektroničkom poštom, da ih sam bolesnik obavijesti i pošalje dopis koji bi epidemiolog pripremio, da škola obavijesti roditelje školske djece koja trebaju biti u karanteni/samoizolaciji itd…

Preporuke su privremene, što znači da će se s eventualnim poboljšanjem epidemiološke situacije opet pokušati doprijeti do svakog kontakta oboljele osobe izravno telefonom – naglasio je Bernard Kaić.

Nažalost, odustajanje od dosadašnjeg nadzora kontakata oboljelih moglo bi imati velike posljedice na širenje koronavirusa u Hrvatskoj, a to smo dosad vidjeli u nekima od najpogođenijih zemalja EU poput Nizozemske i Češke, gdje se “contact tracing” raspao u rujnu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...