Prva cjepiva protiv COVIDA će biti manjkava i vjerojatno neće djelovati na sve ljude

Prva generacija cjepiva protiv covida-19 “vjerojatno će biti manjkava” i “vjerojatno neće biti učinkovita za sve ljude”, rekla je voditeljica britanske radne skupine za cjepiva Kate Bingham, prenosi britanski dnevni list.

“Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati cjepivo. Važno je izbjeći samozadovoljstvo i pretjerani optimizam”, napisala je Bingham u članku objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

“Prva generacija cjepiva vjerojatno će biti manjkava i trebali bismo biti spremni na to da ona neće spriječiti zarazu, već će prije djelovati tako da smanje simptome, pa čak i u tome možda neće biti učinkovita za sve ljudi ili ne dugotrajno”, objasnila je.

Radna skupna za cjepivo priznaje da “bi mnoga, a možda i sva cjepiva, mogla biti neuspješna”, napisala je.

Fokus je na tome da cjepiva izazovu imunosni odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, dodala je Bingham.

Globalni kapaciteti za proizvodnju cjepiva uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu, rekla je.

Kapaciteti za proizvodnju u Ujedinjenom Kraljevstvu “jednako su nedostatni”, dodala je.

U utorak je objavljena studija znanstvenika s Imperial Collegea u Londonu koja je pokazala da je razina antitijela u pacijenata koji su preboljeli covid-19 u britanskoj populaciji brzo padala tijekom ljeta. To britansko istraživanje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Dnevnik The Telegraph piše da se britanska vlada priprema za mogućnost da drugi val koronavirusa bude mnogo smrtonosniji od prvog.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...