Puljić zahvalio svima koji financiraju Crkvu: “Neka ne zna ljevica što čini desnica”

U trenutačnoj situaciji krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, Katolička Crkva u Hrvatskoj dobrovoljno se odrekla 30 milijuna kuna, što predstavlja 10 posto od ukupnoga iznosa za 2020. godinu, koji je bio namijenjen za djelovanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Spomenutu odluku HBK-a u razgovoru za Laudato TV komentirao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK-a.

Nadbiskup Puljić pojasnio je kontekst toga čina:

– A nije prvi put da se Crkva odrekla. Spomenut ću: 2009. godine – 50 milijuna kuna, 2010. – 18,5 milijuna kuna, 2011. – 49 734 500 kuna, 2012. – 43 888 576 kuna. Crkva je smatrala i smatra potrebnim sudjelovati u, rekli bismo, narodnoj i općoj krizi, društvenoj krizi. Tako smo se i ove godine, od svibnja do kraja 2020. godine, odrekli 10 posto, što će iznositi više od 22 milijuna kuna. Nije prikladno i u duhu Evanđelja, moram to isto tako reći, hvaliti se dobrim djelima, jer Evanđelje savjetuje: ‘neka ne zna ljevica što čini desnica’. I u tom kontekstu, ova je vijest malo zakasnila, baš zato što ono što Crkva čini, ne čini radi reklame i pohvale, nego radi potrebe, kazao je Puljić.

Htjeli su, napominje, time sudjelovati u ublažavanju trenutačne krize koja je pogodila naše društvo, ne samo pojavom pandemije koronavirusa nego i teškim potresom koji je pogodio glavni grad Zagreb.

– Da Crkva čini ovakva dobra djela, duguje to mnogima. Crkva nema svojih vlastitih sredstava, poduzeća, privrede. I to ima negdje gdje može privređivati, ali bez pomoći pojedinaca i institucija Crkva to ne bi mogla činiti. Zato uz veliku zahvalu dobročiniteljima koji Crkvi pomažu ostvarivati ove plemenite akcije, počevši od državnih, gradskih, županijskih institucija, do poduzetnika i privatnika, anonimnih darovatelja, koji se vladaju prema onoj: ‘Neka ne zna ljevica što čini desnica’, pomažu Crkvi. Neka Bog blagoslovi sve koji sudjeluju u ublažavanju patnje siromašnih i drugih potreba kojima su izloženi naši građani, naši vjernici, kazao je Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...