S 2,2 milijuna kuna Zadar je ovogodišnji rekorder po izdvajanjima za učenike

Prošle su godine po prvi put u povijesti svi učenici u Hrvatskoj dobili besplatne školske udžbenike, čime je Vlada skinula ogroman financijski teret sa pleća svih roditelja u zemlji i izjednačila ih u položaju jer su roditelji dosad ovisili o dobroj volji i politikama lokalne samouprave i tako bili u potpuno neravnopravnoj poziciji. Neki su, primjerice oni u Novigradu,  Umagu, Dubrovniku, Supetru…. već godinama bili oslobođeni kupovanja udžbenika jer je tu brigu na sebe preuzeo grad (neki u suradnji sa županijom), u nekim gradovima (Split, Koprivnica, Zadar, Poreč, Cres…) roditelji su plaćali samo dio troška, a u većini su čitav trošak morali snositi sami.

Nakon što je država preuzela na sebe trošak osiguravanja udžbenika, dio gradova ta je sredstva preusmjerio pa učenicima osiguravaju besplatan školski pribor, mape, atlase, a portal Gradonačelnik.hr i je ove godine proveo istraživanje i provjerio koji gradovi i na koji način pomažu roditeljima svojih školaraca na početku školske godine, te koliko za to izdvajaju.

U naše prvo, prošlogodišnje istraživanje, uključilo se 40 gradova, a ove godine moramo pohvaliti napredak gradova u komuniciranju svojih mjera – u istraživanje se uključilo njih 50. Većina njih svojim školarcima, odnosno njihovim roditeljima, osigurava vaučere s kojima u određenim knjižarama mogu kupiti školske potrepštine, dio ih novac uplaćuje na tekući račun, a neki su sami, putem javne nabave, nabavili sve potrebne materijale koji su učenike, zajedno sa besplatnim udžbenicima, dočekali na klupama. Uglavnom je, kako smo već naveli, riječ o radnim bilježnicama, atlasima i mapama, a Grad Vukovar svojim školarcima kupuje i preobuku – za učenike nižih razreda cvičke, a onima u višim razredima startas tenisice.

Po podacima koje smo dobili iz gradova, ukupna izdvajanja za sufinanciranje školskog pribora i materijala kreću se od 20 tisuća kuna pa sve do 2,2 milijuna, koliko su ove godine izdvojili rekorderi – Zadar i Vinkovci.

Grad Vinkovci osigurao je, tako, ove godine 1,85 milijuna za osnovnoškolce i 350 tisuća kuna za srednjoškolce. Prvašići su dobili po 1.000 kuna, a učenici ostalih razreda osnovne škole po 500 kuna, i to u vaučerima koje su mogli realizirati u knjižarama na području Grada Vinkovaca. Po 1.000 kuna su za nabavku školskih potrepština dobili i učenici prvih razreda srednje škole, a novac je uplaćen na račune roditelja.

Grad Zadar, pak, u potpunosti financira nabavu radnih bilježnica, atlasa, kutija za tehnički, fiziku i kemiju za sve učenike osnovnih škola, a škole provode postupak javne nabave.

Tu je odmah i Grad Đakovo sa ukupnim izdvajanjem od 2,1 milijuna kuna (1,5 milijun za osnovnoškolce i 600 tisuća za srednjoškolce). Na četvrtom mjestu, sa ukupnim izdvajanjem od 1,83 milijuna kuna je Grad Dubrovnik (1,33 milijun za osnovnoškolce i 500 tisuća kuna za srednjoškolce). Peti je sa 1, 3 milijun kuna za osnovnoškolce Grad Kutina, šesti Grad Samobor sa 1,2 milijun kuna, a u top 10 su još Varaždin (961 tisuća kuna), Koprivnica (937,124 tisuće), Bjelovar (700 tisuća) i Požega (600 tisuća).

Gledajući, pak, iznos koji je osiguran za svakog učenika, rekorder je Grad Hrvatska Kostajnica sa 1.500 kuna po učeniku, pa su njihove školarce na klupama dočekali svi potrebni radni materijali i bilježnice. Drugi je Poreč sa po 1.000 kuna koliko osiguravaju učenicima viših razreda. Tu su, potom, Kutina i Rijeka koji učenicima viših razreda osiguravaju po 750 kuna, Đakovo sa 600 kuna, Ludbreg sa 507 kuna, Đurđevac, Čazma i Krk po 500 kuna, te Donja Stubica po 476 kuna.

S obzirom da su srednje škole u nadležnosti županija, vrlo mali broj gradova izdvaja sredstva za pomoć srednjoškolcima, tek njih 13. Najviše su u proračunu za srednjoškolce ove godine izdvojili Grad Đakovo (600 tisuća kuna) i Belišće (520 tisuća kuna), koji je ujedno i jedini grad koji svojim srednjoškolcima osigurava i naknade za topli obrok, po 250 kuna mjesečno.

Rekorder po iznosu kojeg osigurava za svakog srednjoškolca je, pak, Novi Marof – čak 5.000 kuna. Svojim srednjoškolcima Novi Marof osigurava sve udžbenike, a učenicima prvog razreda i prijenosna računala.

Grad Poreč srednjoškolcima osigurava po 1.500 kuna, Pula po 1.290, a Vinkovci, Dubrovnik, Rijeka i Grubišno Polje po 1.000 kuna. U top deset gradova s najvećim naknadama za srednjoškolce su i Ozalj, Krk i Đakovo koji im pomažu sa po 500 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...