Slovenija se zatvara, Capak o tome bliži li nam se lockdown: “Zadnji nas je koštao 22 milijarde kuna”

Slovenski premijer Janez Janša objavio je da njegova vlada zbog velikog širenja covida-19 pooštrava restriktivne mjere i uvodi gotovo potpuni lockdown. Najavio je obustavu više gospodarskih i javnih aktivnosti. Zatvaraju se vrtići, kafići i hoteli, radit će samo trgovine koje prodaju nužne namirnice. Koliko je Hrvatska blizu ulasku u lockdown? Je li realno očekivati da ga možemo izbjeći s obzirom na brojke zaraženih?

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao je da će Stožer učiniti sve da do lockdowna u Hrvatskoj ne dođe.

‘Onaj u proljeće koštao nas je 22 milijarde kuna. Po našoj ocjeni, imamo dobre epidemiološke mjere i kada bismo ih se svi držali, situacija bi se znatno poboljšala. Na raspolaganju nam stoji još čitav niz drugih mjera, naravno, i mi epidemiolozi skloni smo onima strožim, ali treba imati na umu da trebaju funkcionirati i država i ekonomija. Tu treba napraviti balans’, rekao je Capak. Za Sloveniju mu je, dodaje, logično da su uveli lockdown.

‘Oni imaju stvarno nagli rast novih slučajeva pa mi je logično da uvode strože mjere pošto još nisu vidjeli rezultat ovih prethodnih’, kaže Capak.

Na pitanje postoji li zamišljena boljka dnevno oboljelih zbog koje bismo morali ući u lockdown, ravnatelj HZJZ-a rekao je kako takvu brojku nema nitko, ni u Europi ni u svijetu.

‘Tako je nemamo ni mi. Trenutačno je broj zaraženih u Hrvatskoj veliki, ali smo po incidenciji negdje na sredini u odnosu na europske države. Nadamo se da ćemo rezultate ovih mjera vidjeti idući tjedan’, rekao je te dodao da vjeruju da će brojka zaraženih sutra u Hrvatskoj biti nešto veća od današnje.

Saša Srića, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, rekao je da nas broj zaraženih još jednom mora upozoriti da se moramo pridržavati mjera.

‘To je jedino što nam preostaje. Zdravstveni sustav je preopterećen. I sam sam prebolio koronavirus. Virus je ušao duboko u zdravstveni sustav. Dosta kolega u zdravstvenom sustavu je zaraženo. Pitanje je hoće li se uz sve ovo zdravstveni sustav uspjeti održati’, kazao je Srića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...