Što ako inspektori uhvate gosta u kafiću bez maske? Nova pravila očekuju i vjernike u crkvama

Kad idemo u kafić ili restoran, ulazimo isključivo s maskom na licu, i to maskom koja je propisno navučena preko usta i nosa. Na ulazu pričekamo da prvo iziđe osoba ili grupa koja napušta lokal. U lokalu može biti onoliko osoba koliko je moguće da svaki gost ima četiri kvadrata površine i da stolovi budu međusobno razmaknuti bar tri metra. Maksimalan broj gostiju treba biti istaknut na ulazu i drugdje na vidljivom mjestu, propisao je novim mjerama za ugostiteljske objekte Nacionalni stožer civilne zaštite.

Hoće li odredba o četiri četvorna metra ostati, vidjet će se sljedećih dana jer ugostitelji tvrde da ih je Stožer time izigrao i da takva odredba znači praktički ključ u bravu jer je neprovediva za financijski opstanak. – Nije nam cilj da se ne odvijaju gospodarstvo ili društvene djelatnosti – kazao je na Hrvatskom radiju Krunoslav Capak izrazivši nadu da neće biti novih restrikcija osim manjih korekcija te da ćemo u tim uvjetima rastući broj zaraženih “izravnati”, a nakon toga da će uslijediti pad, piše Večernji list.

Bez kazna fizičkim osobama

A nove preporuke kažu da fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja u ugostiteljskim objektima mora biti najmanje metar i pol, pa će jedna obitelj sjediti metar i pol od druge skupine gostiju čak i ako sjede za dugim nizom spojenih stolova. Između gostiju obvezno se mora prebrisati dezinficijensom stol, stolce i ostale površine koje dodiruju. Dok gostiju nema, stolovi trebaju biti prazni, a tek kada gosti sjednu, servira se pribor. Treba li netko sol i papar, donijet će mu na zahtjev, oprane i dezinficirane. Preporučeno je da jelovnici budu istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu u plastificiranom obliku ili pak da im se predoče usmeno ili na neki drugi prihvatljiv način (npr. kredom napisano na ploči, kako to nerijetko vidimo u praksi), a klasične jelovnike na listanje preporučuje se ukloniti. Gosti će maske skinuti dok konzumiraju hranu i piće, ali ih moraju staviti idu li u WC, plaćaju li ceh ili izlaze iz lokala. Zaposlenici nose maske sve vrijeme dolaze li u kontakt s gostima ili sudjeluju li u pripremi jela, pića i napitaka.

Stajaćih mjesta, tj. visokih stolova oko kojih gosti stoje, nema. Za šankom mogu biti samo sjedaća mjesta. Stajati se može samo u vrlo malim objektima barskog posluživanja napitaka gdje radi jedna osoba; broj osoba koje su istodobno unutra diktira obveza od četiri kvadrata po osobi. Ako se razmak s gostom ne može održati, zaposleni uz masku mora nositi i vizir. Želimo li u noćni bar ili klub, mjesto treba rezervirati online, a za te je objekte preporučeno da vode evidenciju sudionika i gostiju (ime i prezime te broj telefona) radi lakšeg praćenja kontakata dođe li do zaraze virusom SARS-CoV-2. Temperatura će se mjeriti u svim lokalima, a oni s višom od 37,2 neće moći ući. Lokal koji se pokaže izvorom zaraze sanitarni će inspektori zatvoriti dok se osoblje testira i provede samoizolaciju. Maske i razmak vrijede za sva okupljanja, svadbe i sl,. a svuda gdje se okuplja više od 50 ljudi, organizator je dužan educirati i opremiti po jednog “COVID-redara” na svakih 50 osoba. To može biti bilo tko npr. od osoblja ili uzvanika. Ples je dopušten samo mladencima i njihovim roditeljima ili užim članovima obitelji na početku slavlja, a nakon toga nije dopušten. Capak se slaže da to nije normalno, ali kaže da moramo spriječiti nekontrolirani rast zaraze i da je mjera privremena. Na ugostitelje je prebačena odgovornost i za nošenje maski, pa ako je gost nema, inspektori civilne zaštite mogu kazniti vlasnika kao pravnu osobu, kaže Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera. Naime, fizičke osobe zasad nisu predviđene za tu vrstu kažnjavanja. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, predviđena kazna je između 30.000 i 80.000 kuna za pravnu osobu koja ne provodi opće mjere za suzbijanje i sprečavanje zaraznih bolesti.

Važne i ispovijedi

Hrvatski biskupi objavit će sljedeći tjedan crkvene odredbe koje će biti u skladu s epidemiološkim mjerama, a koje su i plod susreta predstavnika HBK i Nacionalnog civilnog stožera otprije dva tjedna. Vjernici će u crkvama morati nositi maske, što je dio važećih odredbi za sve zatvorene prostore. No, budući da su u prvom valu crkve bile zatvorene, tj. nisu bile moguće mise s narodom, biskupi će dati smjernice za jesen i zimu. Osobito za blagdane Svih svetih i Dušnog dana, Došašće i Božić.

Mjere bi mogle sličiti onima koje je najavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. “Nova stvarnost u kojoj živimo zahtijeva, kako od svećenika tako i od vjernika laika u našoj nadbiskupiji, zajedništvo kao i međusobnu potporu, razboritost i odgovornost. No, isto tako, te nove okolnosti pružaju prigodu za još zauzetije i kreativnije pastoralno djelovanje”, rekao je kardinal Bozanić i istaknuo da vjeronauk u školi nije i ne može biti zamjena za župnu katehezu te da se ona mora održavati poštujući preporuke i mjere vezane uz pandemiju COVID-19. Dekani su, kako javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, u raspravi iznijeli problem koji se u pastoralnoj praksi pojavljuje s obzirom na mjere i preporuke lokalnih civilnih stožera koji u nekim sredinama traže popise s podacima osoba koje sudjeluju na vjerskim slavljima. Kardinal Bozanić je istaknuo važnost načela supsidijarnosti. Treba razlikovati preporuku od propisa koji imaju zakonsku snagu, a s druge strane važno je pridržavati se svih pravila vezanih uz uredbu o zaštiti osobnih podataka. Slavlje blagdana Svih svetih i Dušnog dana te bogoslužja na grobljima, kao i mise zornice u vrijeme došašća bit će organizirana u skladu s epidemiološkim mjerama, a naglašena je i važnost sakramenta svete ispovijedi.

Kardinal Bozanić naložio je dekanima da, uz poštivanje svih mjera zaštite od COVID-19, organiziraju i pokornička bogoslužja kako bi se dostojno pripremilo za svetkovinu Božića. A neće se odustati ni od blagoslova obitelji, jer „Crkva ne smije odustati od susreta, od zajedničke molitve i blagoslova vjernika u njihovim domovima“. Preporučeno je da blagoslov obitelji ne treba ograničiti na određene dane, nego se može produljiti i na dulje razdoblje, piše Večernji.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...