Štrajk u menzi: “Ne tražimo veću plaću, važan je princip”

Danas u 6:45 započeo je štrajk dijela djelatnika i djelatnica Agencije za studentski standard u Zadru, a tim povodom održali su konferenciju za medije na kojoj su ponovili svoje zahtjeve.

– Mi smo ovaj štrajk najavili i držat ćemo ga do ispunjenja zahtjeva ili dok ga ne prekine štrajkaški odbor. Cijelo ovo vrijeme, otvoreno smo za sve razgovore. U 10 sati smo održali kraći razgovor sa direktoricom Agencije, međutim mislim da ona nije samostalna u donošenju odluka. Trebat će još sastanaka i mi smo na njih spremni. Mi smo spremni o ovo ponoviti, a možemo imati ako treba svaki mjesec po jedan štrajk. Našli smo sredstva u našem strajkaškom fondu pa će ovim radnicima, iako štrajk nije plaćen, nekakva sredstva biti nadoknađena, poručio je Tomislav Kiš, predsjednik strajkaškog odbora.

Iako Kiš ne pripada Samostalnom sindikatu zaposlenih u studentskim centrima, već Novom sindikatu, uz njega je bila i predsjednica prvospomenutog sindikata, koja je podržala njega kao opunomoćenika i štrajk. U vrijeme zadarskog štrajka, konferencije podrške organizirali su radnici studentskih centara u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Šibeniku.

– Mi se ovdje svađamo radi plaće, ali ne na način da štrajkamo za novce. Ne tražimo mi veću plaću, nego štrajkamo za princip – želimo se dogovarati za plaću, a ne da nam se ona određuje, zaključuje Kiš.

Velida Matijević, zadarska povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima, na pitanje našeg novinara o mogućnosti smanjenja plaća, odgovorila je kako pristaju na smanjenje, ali svima – od vrha do dna.

Štrajkaši su rektorici Sveučilišta, Dijani Vican i Agenciji za studentski standard zamjerili što su zaposlili studente preko Student servisa kako bi menza radila za vrijeme štrajka te što su naručili catering kako bi kompenzirali štrajk kuharica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...