Suzana: “Gospođa koju su izbacili s djevojčicom nije demantirala priču. Starija je i ozbiljno bolesna i ovo joj stvara veliki stres”

Zbog velikog interesa javnosti za pričom o incidentu u jednom zadarskom lokalu u srcu grada, koji je zbog bojazni za svoj ugled sa terase objekta udaljio gospođu u pratnji djevojčice s Down sindromom, danas je održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije i gradonačelnik Branko Dukić.

- Moram priznati da smo zgroženi nad ovim činom. Nevjerojatno je za povjerovati da u 21. stoljeću sjednete u jedan objekt s djetetom s Down sindromom i da vam netko dođe i kaže da izađete vani zbog toga jer dijete ima sindrom. Taj čin je nešto što sam bila uvjerena da se u našem gradu ne može dogoditi. Zadar doista nije takav grad. Voljela bih još spomenuti kako mi se čini da je ova priča otišla u jednom pogrešnom smjeru, iz te puste podrške koju nam je naš grad i šire od toga dao, pojedini ljudi u komentarima pozivaju na bojkot i rušenje lokala. Ja moram reći da mi kao roditelji i naša djeca to ne želimo. Hvala vam na podršci, ali mi bismo voljeli staviti fokus na cilj, a to je da se ovakav događaj više nikada ne smije ponoviti. Neka nam ova ružna, ružna priča posluži kao pouka, poručila je Periša.

Nažalost, netoleranciju, diskriminaciju i nejednak tretman od strane pojedinih ugostitelja doživjela je još nekolicina roditelja iz Zadra.

- U komentarima ispod članaka na portalima javilo se dosta roditelja djece s različitim dijagnozama koji su pisali kako su bili izloženi vrlo sličnim situacijama. Doduše, nitko nije rekao da su bili izbačeni iz lokala, ali su primjerice kazali da 10 godina nisu sjeli popiti kavu zbog toga što je njihovo autistično dijete bilo malo glasnije. Još jednom bih pozvala na razum, neki građani imenuju objekte u kojima se dogodio incident, ali mi još uvijek nemamo dokaza da bismo sada mogli reći gdje se to zaista dogodilo, kazala je Periša koja je upitana zašto je izvjesna gospođa Nada, glavna akterica ove priče, jedan dan napisala svoje svjedočanstvo i najavila pravnu borbu protiv vlasnika lokala, da bi se sljedeći dan povukla i napisala da ne zna ime ugostiteljskog objekta u kojem je doživjela neugodnost.

- Ne znam detalje, ali ću kazati ono što ja mislim da se dogodilo. Gospođa nije demantirala priču, ona je demantirala da je ona bila ta koja je iznijela ime objekta u kojemu se sve dogodilo. Iz nekih mojih informacija gospođa koja je doživjela to što je doživjela je osoba starije životne dobi s vrlo ozbiljnom zdravstvenom dijagnozom i ovo njoj doista stvara jedan dodatan stres. Mislim da nije spremna izaći u javnost i podnijeti toliku količinu publiciteta. Trebamo poštovati njezinu privatnost, zaključila je Periša.

Kratko se na Suzanine riječi nadovezao gradonačelnik Branko Dukić.

- Ovdje sam kao gradonačelnik, liječnik i i otac četvero djece. Osuđujem svaki ovakav oblik ponašanja i dajem podršku našoj udruzi. Vjerujem da je cijeli grad Zadar samnom ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...