U Zadar stiže jedan od najboljih baroknih glazbenika svijeta, ruski violinist Dmitry Sinkovsky

Koncertom ansambla Antiphonus u, nakon dugog niza godina za javnost otvorenoj crkvi sv. Krševana, kreće nova sezona Koncertnog ureda Zadar. U okviru koncerta kao solist će nastupiti Dmitry Sinkovsky, prestižni ruski violinist koji se smatra jednim od najboljih svjetskih izvođača barokne glazbe.

Sinkovsky, čovjek brojnih talenata, uspješan je i kao dirigent i kontratenor. Školovao se na čuvenom moskovskom konzervatoriju Čajkovski i osvojio važne glazbene nagrade – od talijanske nagrade Bonaparti, do Bachovog natjecanja u Leipzigu, Musica Antiqua u Brugesu, natjecanje Telemann u Magdeburgu i ostalih.

U programu baroknih majstora Monteverdija, Bacha i suvremenika, posebnost je izvedba Magnificata Damjana Nembrija iz 1641. godine, koji je bio ne samo uspješan skladatelj nego i prior sv. Krševana u dva navrata.

Ansamblom ravna naš proslavljeni dirigent Tomislav Fačini, koji je na najljepši mogući način pozvao publiku na koncert: Ništa se ne može usporediti s iskustvom umjetnosti koja nastaje taj čas, pred tobom. Mnogi su veliki glazbenici branili snimanje, svjesni neistinitosti “uhvaćenog” zvuka. Poput Eleuzinskih misterija, taj je doživljaj moguć samo prisutnima – možda zato što je nemoguće točno opisati doživljaj koji nastaje u trenu kada vrijeme na krilima nosi glazbu, a nas ostavlja izvan svoga žrvnja. Jer umjetnost je zato tu.

Koncert se održava u subotu, 24. listopada u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...