Veprovi rade probleme na Ugljanu; Segarić: “Odstrijeljene su 43 divlje svinje u mjesec dana”

Stanovnici Ugljana godinama upozoravaju da na otoku ima previše divljih životinja. Veprovi su se toliko razmnožili da ozbiljno ugrožavaju ne samo poljoprivredu nego i ljude.

Svako jutro Drago Rogomentić zbraja štetu u svojem vrtu.

– Puno su mi štete napravile, nitko je neće platiti, govori.

Nemaju Ugljanci mira ni noću ni danju. U strahu žive otočani jer znaju da imaju posla sa snažnom i razdražljivom životinjom. Mještani svjedoče kako je na jednoj lokalnoj cesti u naletu divljih životinja uništeno na desetke automobila.

– Lovni inspektor s kojim smo u kontaktu, u posljednjih mjesec dana je čak tri puta bio u nadzoru, a lovozakupnik je odstrijelio 43 divlje svinje, rekao je za HRT Danijel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije.

Ali među kućama, u dvorištima, veprovi se ne smiju loviti prije nego što općina donese Program zaštite od divljači unutar naselja.

– To je u izradi i to će se donijeti u 11 mjesecu. Pozivamo ljude da, ukoliko bude štete, da ju prijave, da kontaktiraju lovozakupnika, on je dužan tu štetu pokriti, rekao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Do tada otočani mogu domišljato tjerati divljač sa svojih posjeda. I tjerati divlje svinje kojih na otocima, pa čak i onima na kojima su uspostavljena lovišta, ne bi smjelo biti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...