Vučetić: “Milanović se ponaša poput dječarca kojemu je netko ušao u ulicu”

Zoran Milanović i Andrej Plenković djeluju kao birokrati koji nam oduzimaju budućnost, rekao je Marko Vučetić, pročelnik Odjela za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zadru i bivši saborski zastupnik jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o aktualnim prepirkama između predsjednika i premijera.

Da bi to moglo biti verbalni dvoboj, trebalo bi imati drugačiju spoznajnu razinu, rekao je Vučetić – ovo su početne, pretkomunikacijske svađe koje odgovaraju preddemokratskom poimanju države i društva.

– Iz ovih sukoba je sasvim razvidno da predsjednik Republike nije u stanju u potpunosti biti predsjednik Republike, a da je premijer Plenković manje u stanju biti premijer nego što je to predsjednik Milanović. Oni se zapravo nadmeću na razini sirove snage, ili onoga što se u literaturi naziva banalnost zla. Milanović i Plenković više od Milanovića, to napominjem zato što se radi o premijeru koji ima snažniju funkciju, odgovorniji je za stanje u državi, djeluju kao birokrati koji nam oduzimaju budućnost, ustvrdio je Vučetić.

Sukob je nazvao besmislenim, a za Milanovića je rekao da se ponaša poput dječarca kojemu je netko s negativnim emocijama ušao u ulicu. Dodao je da vidimo iz posljednjih izjava da se Milanović približio idealu suradnje, a da tu suradnju trenutno odbija Plenković, “koji smatra da je država nešto što on posjeduje”.

– Ovi sukobi su počeli kao sukobi dvoje nezrele djece, a završili su kao sukobi koji su u zagrade stavili ono što se zbiva na području nacionalne sigurnosti, rekao je Vučetić.

Upitao se je li Milanoviću i Plenkoviću palo na pamet da u bolnici posjete policajca koji je stradao u napadu na Trgu sv. Marka.

– On je postao samo jedna platforma na kojoj će političari otimati njegovo stradanje i sebe prikazivati žrtvom, dodao je.

Vučetić je rekao da ne smijemo poistovjetiti HDZ i SDP, kao ni premijera i predsjednika.

– Predsjednik se u trenutnom stanju i poziciji koju sad pratimo prometnuo u oporbenog lidera koji nema nikakvu stranačku infrastrukturu. On je jedan osamljeni oporbeni lider koji smatra da predstavlja građane oponirajući premijeru. Saborski zastupnici previše uživaju u svom položaju saborskih zastupnika, pogotovo oporbeni, rekao je Vučetić.

Vučetić je komentirao i pitanje ovrha, koje je nazvao segmentom državnog terorizma.

– Kad građani postanu ekonomski nemoćni, oni se nužno nalaze u stanju pobunjenosti. Mi smo sad pred javnozdravstvenim kolapsom, zahvaljujući ovršnom postupku i neaktivnosti naše ekonomije nalazimo se i pred gospodarskim i ekonomskim kolapsom, tako da bi ovo sve moglo biti uvod u jedan nered koji Hrvatska dosad nije vidjela, ali bi s druge strane isto moglo rezultirati jednom apatijom i depresijom. Građani sad trebaju birati, zahvaljujući situaciji u kojoj su se našli, hoće li prihvatiti depresiju ili hoće li osnažiti svoje demokratske građanske potencijale, organizirati se i vršiti pritisak na političke strukture, poručio je.

Na pitanje o povratku u politiku odgovorio je da ga lokalna razina zanima, ali da nije donio odluku o tome hoće li aktivno sudjelovati na lokalnim izborima. Upozorio je građane da su lokalni izbori najbitniji jer se na toj razini susrećemo s politikama koje definiraju naš život već kad otvaramo vrata vlastitog stana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...