Vučetić o privođenju Pupića Bakrača: “Nije dopušteno volovima ono što je dopušteno bogovima”

Nakon što je županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač priveden pa pušten, zbog navodnih prijetnji zadarskom županu Božidaru Longinu putem Facebook profila, oglasio se bivši saborski zastupnik i sveučilišni profesor Marko Vučetić.

Vučetić kaže da svatko tko je prijetio treba odgovarati, ali je upitno spada li pod to tekst “Političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu s psećim nadimkom sprema se kineski ražanj”.

– Ne mislim ništa dobro o govoru, kod nas toliko često prisutnom kod političara, koji umjesto da služi u svrhu kritičke prosudbu nečijeg javnog djelovanja, radije prosuđuje nečiju osobu. To je degradacija javnog diskursa i nepoštivanje sugovornika kao čovjeka.

Nedvojbeno je da političari nisu osjetljiva bića. Preuzimanjem političke dužnosti, pristaje se i na pojačanu kritiku, osobito od strane političkih oponenata, čak i u vlastitim redovima. No, političari su, vrlo često, bića koja ne pronose vrijednosti, nego manipuliraju s vrijednostima kako bi pokazali vlastitu konstruiranu ranjivost i tako izazvali simpatije birača. Institucije, u demokratskim državama, služe građanima i štite ih od političkih manipulacija, dok kod nedemokratskih država služe političkoj manipulaciji i propagandi.

No, ako je moguće privesti županijskog vijećnika zbog ove poruke, razložno bi bilo očekivati da će istražna tijela i tijela progona – zbog puno eksplicitnijih i neprimjerenijih poruka koje premijer i predsjednik danima upućuju jedan drugome – reagirati vodeći se istim principom kao u slučaju Marka Pupića Bakrača. U demokraciji su svi građani (zato što su građani) jednaki pred zakonom, dok u režimu (nema građana, ali ima bogova i volova) vrijedi ona poznata – “Nije dopušteno volovima ono što je dopušteno bogovima”, zaključuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...