Zadarska bolnica ima 40 kreveta i 20 respiratora; Vicković: “S dosadašnjim brojkama nema bojazni za zdravstveni sustav”

Ulazimo u osmi mjesec borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj, a danas smo prešli zloglasnu granicu od tisuću zaraženih u jednom danu.

Prema predviđanjima stručnjaka do 30. listopada mogli bismo doći do brojki koje zdravstveni sustav neće moći izdržati.

Primjerice, bolnica u Splitu bez teškoća može funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, no već sada imaju 30-ak pacijenata.

Zadar se prema službenoj statistici drži dobro. Danas je devet novooboljelih, ovoga tjedna čak dva dana nismo zabilježili niti jedan slučaj zaraze na području grada Zadra.

Prema podacima Stožera civilne zaštite Zadarske županije, na današnji je dan hospitalizirano ukupno 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

Koliki je kapacitet zadarske bolnice i priprema li se plan B u slučaju preopterećenja sustava, upitali smo načelnika stožera Šimu Vickovića.

Kapacitet zadarske bolnice je 40 bolničkih kreveta. Raspolažemo s 20 respiratora. Pacijente s lakšim tegobama, kao što znate, šaljemo u Biograd. Ako dođe do poteškoća, unutar bolnice će se pojedini odjeli pretvarati u COVID odjele. Što se tiče zdravstvenih djelatnika, jako sam zadovoljan. Sve ih je manje zaraženih. Rade po punom zaštitnom opremom, što je dalo rezultate, kaže Vicković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...