Zadarski arheolozi iz mora izvadili motor Rolls Royce Merlin, vjerojatno je riječ o Hurricane zrakoplovu

Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest, Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili kako je riječ o važnom nalazu.

Naime, to je 12 cilindarski motor Rolls Royce Merlin, koji je osim u slavne zrakoplove Spitfire ugrađivan i u Hurricane zrakoplove. S obzirom da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito je riječ u Hurricaneu.

Povjesničari smatraju kako je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. g. ali daljnja istraživanja ovu tezu moraju potvrditi. Izrazili su i bojazan da bi ovaj motor mogao biti ukraden od strane samoprozvanih podvodnih istraživača i beskrupuloznih kolekcionara te čak prokrijumčaren izvan naših granica.

Jučer, 22.10.2020. arheolozi MCPA Zadar, Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić su uz pomoć Đanija Iglića iz ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i noćas prebačen u Zadar.

Danas ujutro uspješno je dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar. Tamo ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata. Svi zajedno se nadamo kako će restuaracija proteći glatko, kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio zasluženo izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...