Zbog eskalirajuće situacije Beroš se obratio javnosti: “Mjere koje su propisane nisu kazna”

Hrvatska posljednjih dana obara neslavne rekorde po broju novozaraženih koronavirusom pa je tako danas zabilježen još 1131 slučaj.

Zbog ove eskalirajuće situacije ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti.

“Danas je 235 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Svjedočimo ono što nije samo specifičnost naša. U Europi broj novozaraženih raste. U Hrvatskoj danas 1131 novozaraženi. Preminule su tri, a ne jedna osoba. Virus ulazi u zdravstveni sustav, kuca na vrata staračkih domova, virus ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke, uskoro prelazimo Rubikon u doslovnom smislu. Ako odustanemo od odgovornosti, virus će upravljati našim životima. Mjere koje su propisane nisu kazna i one su donesene samo zato da preživimo ovu ugrozu”, poručio je Beroš.

Naglasio je da zdravstveni sustav funkcionira samo zahvaljujući požrtvovanosti djelatnika. Podsjetio je na scenarije u susjednim zemljama i rekao da i mi to možemo očekivati ako se budu ignorirale mjere.

U KBC-u Rijeka popuneno je 30 posto kapaciteta, u KBC-u Osijek preko 80 posto, KBC-u Split 30, a u KB-u Dubravi 60 posto kapaciteta. Proboj koronavirusa dogodio se u Bolnici sv. Duh, Merkuru, KBC-u Osijek i KBC-u Zagreb, Klinici za tumore, bolnicama u Popovači i Našicama.

“Moramo misliti na to tko će nas liječiti. Ne samo od covida nego od drugih stanja. Moramo razmišljati kako možemo spriječiti ovu pošast”, istaknuo je Beroš.

Rekao je da se trude balansirati mjere.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da svjedočimo zabrinjavajućem trenutku.

“Nemamo određena žarišta, radi se o zrakastom širenju jer se ne pridržavamo mjera higijene i nošenja maski. Čitavo vrijeme pokušavamo donijeti mjere da funkcionira gospodarski i društveni život u epidemiološkim okvirima. Mjere se sada dovode u pitanje, a to su najliberalnije mjere u zemljama EU-a koje imaju rast kakav imamo i mi danas. Molimo građane da prihvate mjere, da ih se drže i da se ponašaju odgovorno. Ovaj rast ne možemo odmah zaustaviti, ali kroz 7 do 10 dana možemo izravnati krivulju i očekivati pad”, apelirao je Capak.

Za sada nema teških slučajeva oboljelih od covida-19, no brojni zdravstveni djelatnici su u samoizolaciji.

“U ovom trenu se čini sve da svi bolesnici dobiju zdravstvenu skrb na odgovarajući način. Stvari držimo pod kontrolom, no vrijeme je da se svi skupa uozbiljimo”, rečeno je.

Beroš je naglasio da, ukoliko se i dalje ne budemo ponašali odgovorno, bolnički i zdravstveni kapaciteti vjerojatno neće biti dovoljni za zbrinjavanje svih kojima je potrebna zdravstvena skrb, ne samo oboljelima od covida. Sve pripreme su učinjene za aktivaciju sekundarnih kapaciteta poput Arene Zagreb.

“Vrijeme je za mobilizaciju”, poručio je i dodao da smo još uvijek u situaciji spriječiti eksponencijalni rast.

Moguće je i da će se u nekim bolnicama morati prijeći samo na hladni pogon. No, za sada se “krpaju” preraspodjelama zdravstvenih radnika.

Capak je kazao da se o novim mjerama ne razgovara jer su donesene ovaj tjedan i treba vidjeti kakav učinak imaju.

“Druge zemlje donose puno strože mjere, mi prostora za pooštravanje imamo”, kazao je Capak i dodao da bi to moglo biti daljnje ograničavanje okupljanja, zatvaranje svih mjesta okupljanja u raniji sat, strože kontroliranje nošenja maski…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...