Zima stiže, gdje ćemo piti kavu? Ugostitelji: “Bit će otkaza i zatvaranja, mnogi će se okrenuti sivoj ekonomiji”

Maske su od danas obvezne u kafićima i restorani, a gosti ih ne moraju nositi samo kad sjede za vlastitim stolom i konzumiraju hranu ili piće. Što o svemu misle ugostitelji i hoće li uspjeti preživjeti zimu, pitali smo Marina Medaka, predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja.

Od danas su u Hrvatskoj na snazi nove mjere zaštite od koronavirusa te je, između ostalog, nošenje maski obvezno u svim zatvorenim prostorima (izuzev teretana), uključujući sve ugostiteljske objekte.

To znači da od danas u kafićima i restoranima moramo nositi maske prilikom odlaska na šank ili WC te bez maski u omiljenom kafiću ili restoranu možemo biti samo dok sjedimo za svojim stolom i konzumiramo hranu ili piće.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je u Dnevniku Nove TV kazao kako bi pravne osobe koje se ne pridržavaju mjera inspektori mogli opaliti po džepu, i to paprenim kaznama u rasponu od 20 pa sve do 70 tisuća kuna. Odredba za kažnjavanje fizičkih osoba još ne postoji, ali i o tome se razgovara.

Danas bi Stožer trebao donijeti i odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata prema kojoj bi svi kafići, restorani, slastičarne, fast foodovi i ostali objekti mogli raditi do ponoći.

“Uz mjere je rizik zaraze u kafićima minimalan”

Što o svemu misle ugostitelji, provjerili smo s Marinom Medakom, predsjednikom Nacionalne udruge ugostitelja.

“Imali smo sastanak sa Stožerom i prihvatili smo model sličan onom u Njemačkoj te ćemo napraviti sve kako bismo poštovali mjere. Uz obveznu dezinfekciju, nošenje maski i udaljenost između stolova, rizik zaraze u kafićima je minimalan”, kaže Medak za dnevnik.hr.

Navodi kako su kazne za one koji se neće pridržavati mjera opravdane, ali ističe kako pritom treba u obzir uzeti parametre poput veličine samog objekta.

“Ugostiteljstvo je slojevito, ne mogu se u isti koš stavljati svi kafići, restorani, slastičarne i fast food kiosci. Mjere moraju biti ravnomjerno raspoređene”, kaže Medak.

Zatvaranje, otkazi i hibernacija

Šef udruge ugostitelja upozorava kako će se mnogi ugostitelji odlučiti za zatvaranje jer su im šanse za opstanak minimalne.

“Mali će se objekti zatvarati, a veliki će dijeliti otkaze. Ako se kapacitet rada smanjuje za 70 posto, onda mnogi ne vide ni svrhu da uopće budu otvoreni. Neki će se pak odlučiti za neku vrste hibernacije uz minimalne troškove kako bi uspjeli preživjeti zimu, Banke nam ne žele dati kredite, a ako nas država ne obešteti, mnogi će se okrenuti sivoj ekonomiji”, zaključuje Medak i najavljuje kako će rješenja potražiti i pravnim putem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...