33-godišnji Ante već je 18 dana bez lijeka zbog duga bolnice: “Pisao sam i Berošu, nije reagirao”

Zbog duga države od 5 milijardi kuna veledrogerije su obustavile isporuku lijekova i tvrde da im dobavljači više ne žele dati robu. U problemima su sve opće i županijske bolnice s dugom starijim od 500 dana.

Teško bolesni Ante Ledenko iz benkovačkog kraja na svojoj je koži osjetio posljedice redukcije isporuke lijekova bolnicama.

Ovaj 33-godišnjak ima više ozbiljnih dijagnoza. Boluje od Chronove bolesti, srčane miokardiopatije i celijakije. Od 2009. godine liječi se u KBC-u Zagreb. Tamo je 7. svibnja 2019. godine dobio biološku terapiju lijekom Remsima.

Zadnji put sam na Rebru bio u ožujku ove godine. No, kako je tada stigao lockdown, a situacija s koronavirusom se nastavila, liječenje su mi prebacili u Zadar. Redovito sam primao terapiju do najnovijih problema s dugom bolnice i nestašicom lijekova, kaže Ante koji je već 18 dana bez Remsima koji mu omogućuje život bez nepodnošljivih bolova.

Liječnik s Rebra s kojim sam se nedugo telefonski konzultirao kazao mi je da najviše tri dana smijem biti bez terapije, jer nakon toga se stvore antitijela i lijek više nema učinka. Jutros su me nazvali iz naše bolnice i rekli mi sretnu vijest – stigao je lijek! Računao sam kako ću sutra otići do Zadra i napokon primiti potrebnu dozu, no nakon dva sata kontaktirali su me ponovno i rekli kako ipak nije stiglo potrebnih 12, već samo 6 bočica lijeka kojeg primam putem infuzije. Kada su to čuli moji liječnici iz Zagreba, poludjeli su, priča nam Ante koji se s teškim dijagnozama lavovski bori od 20-ih godina svog života. Navikao je i na patnju i na činjenicu da mu zbog zdravstvenog stanja pati socijalan život. Ipak, ne miri se s činjenicom da zdravstvene djelatnike nije briga što mora živjeti bez jedine slamke spasa, lijeka koji ga pošteđuje dodatnih komplikacija.

Meni je zdravlje ugroženo, imam preko 20 krvavih stolica dnevno. Pisao sam i ministru Berošu, nije reagirao. U zadarskoj bolnici kažu “doći će, doći će”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...