Agencija za studentski standard: “Ne narušavamo ljudska prava. Naša spremačica ima 600 kuna veću plaću od one na Sveučilištu”

Iz Agencije za studentski standard povodom štrajka u studentskoj menzi oglasili su se priopćenjem koje potpisuje ravnateljica Jasna Vujević, a koje prenosimo u cijelosti:

“Agencija danas ima 40 zaposlenih osoba. Od 40 zaposlenih osoba 15 zaposlenika je 25. dan u štrajku.

Sindikat koji inzistira da želi pregovarati u ime zaposlenika Agencije o visini boda, ne predstavlja niti može predstavljati zaposlenike koji nisu njegovi članovi.

Vrijednost boda utvrđuje Upravno vijeće Agencije čiji je član predstavnik radnika kojeg su isti izabrali na slobodnim i neposrednim izborima. On kao izabrani predstavnik svih radnika Agencije ima utjecaj na donošenje svih odluka, uključujući i utvrđivanje vrijednosti boda.

Agencija postoji zbog prehrane studenata. Cijene obroka propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata koji se nije mijenjao od 2014. godine a isti donosi nadležno Ministarstvo.

Sveučilište u Zadru kao osnivač Agencije nije sudjelovalo u kolektivnim pregovorima sa Sindikatom.

Radnicima Agencije osigurani svi uvjeti za rad te im se na niti jedan način ne pokušava narušavati njihova ljudska prava i temeljne slobode vršeći bilo kakve pritiske kako je to iznošeno u javnosti.

Navodi iz medija da se djelatnici Agencije nalaze u teškom položaju te da se radi o najgorem kršenju radničkih prava u javnom sektoru su neistiniti.

Uvjeti koji su osigurani zaposlenicima Agencije su puno bolji od uvjeta u drugim javnim službama u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici također „nemaju pravo pregovarati o svojim plaćama“ s obzirom da istima osnivač, Republika Hrvatska, Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama propisuje njihove koeficijente radnih mjesta. Također, pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta nisu dio njihovih kolektivnih ugovora kao što nisu ni dio većine drugih kolektivnih ugovora u RH.

Kao primjer boljih uvjeta zaposlenika Agencije, navodim kako spremačica u Agenciji prima u netto iznosu 600 kuna veću plaću od spremačice Sveučilišta u Zadru.

Niti jedan zaposlenik Agencije nije član Novog sindikata čiji predsjednik istupa u medijima koristeći trenutnu situaciju u kojoj se Agencija nalazi za vlastitu promociju.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...