Alarmantno; Hrvatska je četvrta najgora u Europi po broju zaraženih i sedma po broju umrlih

Unatoč umirujućim porukama koje odgovorni šalju o stanju borbe s koronavirusom u Hrvatskoj, kad se baci pogled na brojke, situacija nije nikako dobra. Kakav je trenutni odgovor pojedine zemlje na pandemiju, najbolju sliku daje statistika Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC-a) o broju novozaraženih i umrlih u posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika. A u njoj je Hrvatska četvrta najgora po broju zaraženih i sedma po broju umrlih.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u ponedjeljak je kazao kako je u Hrvatskoj prije tjedan dana bilo 1313 zaraženih, a prije dva tjedna 1529, pa u ovom trenutku imamo 886 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, po čemu smo na 24. mjestu među zemljama EU-a.

Po mortalitetu smo na 13. mjestu, a po podacima Svjetske zdravstvene organizacije mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi, dok je pozitivnih među ukupno testiranima 29 posto, rekao je Capak. Neki smatraju da je stanje gore nego što ilustriraju odgovorni i statistike.

Hrvatska prema posljednjim podacima ECDC-a od 23. studenoga, koji se mogu pronaći ovdje, ima 894,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. A koliko se stanje pogoršalo od 5. listopada, kad smo također radili ovakav pregled, govori činjenica da smo tada bili tek na, sada minornih, 67,1 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Trenutno su ispred nas s većim brojem zaraženih po ECDC-ovoj statistici za 23. studenoga, koja prati stanje u zemljama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora te u Ujedinjenom Kraljevstvu, samo Slovenija sa+ 968,2 zaraženih, Austrija s 1056,8 zaraženih i najgori Luksemburg, u kojem je 1279 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana.

I Austrija i Slovenija odlučile su obuzdati pandemiju uvođenjem karantene dok se u Hrvatskoj takve mjere još izbjegavaju.

Najbolja situacija u europskoj borbi s koronavirusom je na Islandu i u Finskoj. Island ima 55,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika dok je u proteklih 14 dana Finska na 69,6 zaraženih, dakle u sličnoj situaciji u kojoj smo mi bili početkom listopada.

Italija, u kojoj je bilo najteže stanje tijekom prvog vala, ima 784,9 zaraženih, Španjolska je na 485,5, Francuska, koja je uvela karantenu, na 526,6, Njemačka – glavna hrvatska iseljenička destinacija – je na 309,9, susjedna Mađarska na 646,4 dok je Švedska, koja je vodila specifičnu politiku vezanu uz borbu protiv pandemije, također bolja od Hrvatske i ima 577,3 zaraženih.

Po smrtnosti je Hrvatska također pri vrhu europskog popisa i nalazi se na sedmom mjestu od 31 države za koju se radi statistika ECDC-a. Hrvatska ima 13,7 umrlih na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana. Kada trenutnu statistiku usporedimo sa stanjem na početku listopada, i dalje se nalazimo na sedmom mjestu ljestvice, kao i tada. Najgore stanje je u Češkoj, koja ima 22 umrle osobe na 100 tisuća stanovnika. Slijede Belgija s 20,1, Bugarska sa 17,4, Poljska s 15,1, Mađarska s 14,3 i Italija s 14 umrlih na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana.

Ako stanje usporedimo s početkom listopada, u vrhu su uz Hrvatsku na ovoj neslavnoj ljestvici Češka, Bugarska i Mađarska. Najbolje stanje je na sjeveru Europe: najmanju stopu smrtnosti ima Finska – 0,2, slijede Norveška – 0,4 i Danska s 0,7 umrlih u proteklih 14 dana, piše Tportal.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...