Arheološki za Dan grada Zadra organizira izložbu o podvodnoj baštini preko Facebooka

Arheološki muzej Zadar ove se godine pridružuje obilježavanju Dana grada Zadra izložbom i predavanjem na temu arheološke podvodne baštine.

U pozivnici Arheološkog muzeja stoji:

Pozivamo vas da nam se pridružite 13. studenoga 2020. na Facebooku Arheološkoga muzeja Zadar na kojem ćemo, u 12 sati, prijenos uživo započeti otvorenjem izložbe Podvodna arheološka baština otoka Hvara, razvoj i recentna istraživanja autora Eduarda Viskovića (Kantharos d.o.o.), Marinka Petrića (Muzej hvarske baštine), Jurice Bezaka i Igora Mihajlovića (Hrvatski restauratorski zavod), Tee Katunarić Kirjakov (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu) i Saše Denegrija (Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Konzervatorski odjel Split).

Nakon otvorenja izložbe, program nastavljamo u 12.45 predavanjem Recentna podvodna arheološka istraživanja u akvatoriju otoka Hvara i Šćedra. Predavanje će održati Tea Katunarić Kirjakov, Igor Mihajlović i Jurica Bezak. Ovom virtualnom zaronu u hrvatsko podmorje možete se pridružiti postavljajući pitanja u komentarima tijekom prijenosa uživo na Facebooku AMZd. Naši će vam gosti na taj način biti dostupni do 13.45.

Na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana, 24. studenoga, bit će slobodan ulaz u Muzej od 9 do 18 sati. Uz stalni postav posjetitelji će moći razgledati i povremenu izložbu Podvodna arheološka baština otoka Hvara, razvoj i recentna istraživanja. Izložbu će biti moguće razgledati, u radno vrijeme Muzeja, sve do 29. siječnja 2021.

Skupne posjete potrebno je unaprijed najaviti.

O izložbi:

Izložba „Podvodna arheološka baština otoka Hvara i Šćedra“ premijerno je predstavljena u Hvaru 2019. godine povodom godišnje skupštine Hrvatskog arheološkog društva. Nakon gostovanja u Splitu izložba će se moći pogledati i u Zadru gdje ju je ugostio Arheološki muzej Zadar. Izložba prati razvoj i recentna podvodna istraživanja hvarskog podmorja gdje je predstavljen rezultat višegodišnjih arheoloških pregleda i istraživanja navedenog područja. Od brojnih prikazanih lokaliteta možemo izdvojiti zanimljivo nalazište u podmorju otoka Šćedra, smještenog nasuprot južnoj obali otoka Hvara. Riječ je o rimskom brodolomu s vinskim amforama iz 2./1. st. pr. Kr. To je jedini u cijelosti sačuvani netaknuti rimski brodolom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalazi se na dubini od 40-ak metara.

Kako jedan od autora izložbe poručuje, podvodna je arheologija način života koji nije dostupan svima te je cilj ove izložbe da se hvarska podvodna arheologija na popularno-znanstveni način predstavi široj javnosti te da se educira i ohrabri ljude na očuvanje pomorske kulturne baštine. Osim kulturne vrijednosti za Hvar, podvodna arheologija ima potencijal postati i dio hvarskog turističkog proizvoda koji stremi kulturnom turizmu.

Organizatori izložbe su Arheološki muzej Zadar, Turistička zajednica grada Hvara, Kantharos d.o.o. i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...