“Bakrene” maske od 40 kuna su razgrabljene, a uopće nisu antivirusne

Bakrene zaštitne maske izazvale su pravu pomamu ljetos kad su se pojavile u prodaji reklamirane kao ubojite protiv koronavirusa zbog dragocjenih čestica bakrova oksida koji je u njih utkan. Međutim, te maske nisu sigurna zaštita od koronavirusa.

Razgrabljene su, ljudi su za kutiju s pet narančastih maski plaćali 200-tinjak kuna, dok se pakiranje s pet zelenih kirurških maski prodaje po 20-ak kn, a onda je inspekcija zabranila njihov uvoz u Hrvatsku. Pokazalo se da proizvođač maske koje izrađuje uopće ne smatra antivirusnima, već tako piše samo na njihovoj ambalaži. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR, pa se kupci nakon svega imaju pravo osjećati prevarenima, piše Večernji list.

Kad su se ljetos pojavile, maske s česticama bakrovog oksida kineskog proizvođača Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co. LTD, uvezene od trgovačkog društva RiniGARD d.o.o. iz Zagreba, bile su potpuno novi proizvod na hrvatskom tržištu.

Za tržište Europske unije registrirane su u Španjolskoj pri ministarstvu zdravstva.

“S obzirom na to da u ovom slučaju nije riječ o ‘konvencionalnim’ kirurškim maskama, predmetne maske bile su predmet provjere Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te španjolskim nadležnim tijelom kako bi se ustanovilo jesu li prošle i svu potrebnu provjeru prije stavljanja na tržište sukladno važećoj europskoj legislativi o medicinskim proizvodima”, objašnjavaju u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

Prema odgovoru španjolskog nadležnog tijela, proizvođač je za predmetne maske ponudio dovoljno dokaza prema kojima se one, unatoč tome što u svom sastavu sadrže čestice bakrova oksida, mogu razvrstati u najnižu klasu rizika za korisnika (klasa rizika I) prema Direktivi o medicinskim proizvodima 93/42/EEC. To znači da ih proizvođač stavlja na tržište na temelju jednostavnog postupka, odnosno temeljem izjave o sukladnosti bez postupka ocjenjivanja sukladnosti. Klasa rizika I, naime, znači nizak stupanj rizika za onog tko ih nosi.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...