Beroš: “Ako mjere ne budu učinkovite, imamo ograničenje radnog vremena, okupljanja…”

Ministar Vili Beroš u RTL-u Danas kazao je kako u utorak u uporabu stižu brzi testovi.

“Brzi testovi se koriste diljem Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima.

Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto”, rekao je Beroš.

Od utorka će se građani moći testirati nakon određenih provjera.

“Svi građani koji imaju simptome proći će određeni probir gdje će na osnovnu simptomatologije biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja”, poručio je Beroš.

Još nije poznata cijena

Ministar poručuje da će HZZO vrlo brzo formirati cijene za testove.

“Dok prvi dođu i saznamo njihovu realnu cijenu, HZZO će formirati cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane”, izjavio je Beroš.

Neke su se države, primjerice Slovačka, odlučile za strategiju testiranja cijele nacije brzim testovima.

“To je jedna od opcija. Slovački premijer je nedavno sam rekao da će to biti test za čitavu Europu te da će oni svoje rezultate podijeliti s čitavom Europom. Naši epidemiolozi ne zagovaraju tu opciju, ali je potpuno jasno da ćemo na temelju njihove analize dobiti određene podatke koje treba sagledavati u određenom kontekstu. U svakom slučaju, zanimljiv pokušaj evaluacije stanovništva. Naša struka sprema serološko testiranje određenog dijela populacije da vidimo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s virusom”, poručio je Beroš.

Kaže da je lockdown posljednja opcija

Rekordne brojke zaraženih i sve više onih koji čekaju rezultate svojih testova ne čude ministra.

“To je zabrinjavajuća, ali realna situacija. Svi daju svoj maksimum, međutim tako je, kako je. Postoje tri relevantna mjesta za obradu tih testova u Zagrebu i nažalost gužve su velike. Usprkos tome, vjerujem da će to biti dovoljno elemenata da se situacija drži pod kontrolom”, rekao je Beroš i dodao kako je lockdown kakav je sve više prisutan u Europi posljednja opcija:

“To je zadnja opcija, mislim da ona nije realna. Svaki dan epidemiološka struka i Stožer komparativno evaluira zemlje u Europi. Neke su uvele lockdown i prije 15 dana i rezultati su izostali, kao u Nizozemskoj i Belgiji. Mislim da je jedan adekvatan balans između očuvanja gospodarskih aktivnosti i maksimalnog čuvanja zdravlja i života ono što je ustvari optimum.”

“Ukoliko mjere ne budu učinkovite, imamo dodatne koje se prvenstveno odnose na ograničavanje radnog vremena, okupljanja, na rad od kuće i rad u smjenama”, rekao je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...