Blagdan je Svih svetih; Ovo su mjere kojih se trebate pridržavati ako danas idete na groblje

Danas je blagdan Svih svetih, kad velik broj hrvatskih građana posjećuje groblja kako bi se prisjetio svojih najmilijih.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je niz mjera kojima je cilj spriječiti širenje koronavirusa na grobljima.

Općih higijenskih mjera se svi moraju pridržavati, a na ulazima u sve redovne prostorije groblja moraju stajati redari koji posjetitelje s temperaturom iznad 37,2 stupnja Celzijeva neće pustiti već diskretno zamoliti da odu. Obavezna su sredstva za dezinfekciju na ulazima.

– Zaštitna maska je obavezna u svim redovnim prostorijama groblja.
– Obavezno je nošenja maski za lice i na otvorenom za sve posjetitelje svih lokacija groblja.
– Sve uredovne prostorije groblja u danima 31. listopada i 1. studenoga 2020. (koje budu na usluzi građanima i posjetiteljima) potrebno je dezinficirati u 10 sati i 14 sati. Prilikom dezinfekcije prostori bi trebali biti izvan funkcije 30 min.
– Potrebno je osigurati toplu vodu, sapun i jednokratne papirnate ručnike u toaletima za posjetitelje.
– Obavezno je održavanje socijalne distance na otvorenom od 1, 5 m za sve posjetitelje svih lokacija groblja osim članova iste obitelji / skupine, ali ne veće od 3-4 posjetitelja.
– Na svim ulazima na gradskim / većim grobljima postaviti redare groblja koji će biti zaduženi za provođenje protuepidemijskih mjera i komunikaciju s građanima / posjetiteljima te sprečavanje nastanka gužvi na ulazima.
– Održavanje mise je potrebno dogovoriti sa svećenicima tako da se mise održavaju na posebno određenim mjestima na otvorenom i uz održavanje sigurnosne distance.
– Mjesta za prodaju prigodnih aranžmana, svijeća i ostaloga je potrebno propisno označiti i protuepidemiološki osigurati (razmak između mjesta za prodaju, oznake za socijalnu distancu u redu čekanja…), a prodavači u istima su se dužni pridržavati svih protuepidemioloških mjera za trgovinu.
– Nužno je osigurati dovoljan vremenski razmak i frekvenciju između autobusa javnog prijevoza (ukoliko ste organizirali javni prijevoz) koji dovoze i odvoze posjetitelje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...